24. maj – Svjetski dan shizofrenije

Mentalno zdravlje i poremećaje iz domena mentalnog zdravlja, na žalost, još uvijek često prate mitovi i stigma. Posljedice koje se javljaju zbog postojanja predrasuda najviše osjećaju oni koji pate od poremećaja iz oblasti mentalnog zdravlja, kao i njihove porodice. Vrijedi naglasiti da shizofrenija ne predstavlja rijetko oboljenje. Prema istraživanjima, javlja se u nešto manje od 1% populacije. Tačan uzrok ovog oboljenja nije poznat, već se ono smatra multifaktorijalnim, što znači da se vjeruje da geni, kao i okolina, imaju ulogu u nastanku ovog oboljenja. Dakle, ova bolest se može javiti u bilo kojoj porodici i to ne predstavlja nikakav razlog za stigmu. Shizofrenija je hronična bolest i baš kao i dijabetes ili hipertenzija, uz pomoć ljekova i redovnih kontrola, u velikom broju slučajeva se može držati pod kontrolom. Ipak, za adekvatan oporavak, važno je rano javljanje psihijatru.

Shizofreniju karakterišu postojanje poteškoća u ispravnom percipiranju realiteta, postojanje deluzija, halucinacija, povlačenje od ljudi, nedostatak motivacije, dezorganizovano mišljenje i ponašanje kao i brojni drugi simptomi. Važno je imati na umu da je kod svakog pacijenta jedinstven kvalitet i intenzitet tegoba, kao i lični kapaciteti i da će oporavak za svakog pacijenta biti jedinstven put, koji će zavisiti od redovnog uzimanja ljekova, psihološke podrške od strane profesionalaca, ali i da veoma značajnu ulogu u oporavku ima podrška porodice i prihvatajuća okolina u kojoj pacijent živi.

Ukoliko bi pacijent i porodica zbog stida, predrasuda, neznanja ili straha od bolesti odlučili da pomoć ne potraže na vrijeme ili da je potraže na pogrešnom mjestu, simptomi bi postali teži, a tako i kompleksniji za tretiranje.

Predrasude, stigma, savjeti za izbjegavanje posjete ljekarima u svrhu liječenja, predstavljaju posljedicu nedostatka osviješćenosti u pogledu poteškoća iz oblasti mentalnog zdravlja. Na taj način se pacijentu i porodici, pored opterećenja bolešću, stavlja na teret društveni pritisak, a put ka oporavku čini strmijim.

       Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top