Klinika za očne bolesti obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se svake godine u drugoj neđelji marta. U pitanju je podmukla bolest oka koja može da izazove trajno sljepilo. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko 67 miliona ljudi u svijetu boluje od glaukoma, od kojih čak 45 miliona osoba oslijepi na oba oka. Više od polovine oboljelih ne zna da ima ovu podmuklu bolest, koja se još naziva i “šunjajući kradljivac vida” zato što se gubitak vida dešava postepeno i neprimjetno. Glaukom je poslije katarakte najčešći uzrok sljepila, a često se prepozna tek u uznapredovalom stadijumu kada je vid već oštećen, a tada su nastale promjene nepopravljive.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i ove godine obilježiće Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma organizovanjem preventivnih pregleda.

Tim povodom, u četvrtak 10. i u petak 11. marta 2022. godine, u period od 9h do 14h u ambulanti Klinike za očne bolesti (Poliklinika, prvi sprat), za 60 zainteresovanih građana starijih od 40 godina, oftalmolozi će mjeriti očni pritisak bez zakazivanja od strane izabranog doktora i bez uputa. Građani koji žele da provjere očni pritisak tog dana, mogu se prijaviti pozivom na brojeve telefona: 020 412 265 i 020 412 313 danas (utorak, 8. mart) i sjutra (srijeda 9. mart) u period od 13-14h.

Građani će nakon pregleda, takođe, dobiti brošuru sa najvažnijim informacijama o ovoj bolesti.

Napominjemo da će pregledi biti organizovani u skladu sa preporučenim epidemiološkim preventivnim mjerama.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top