Basara odbila nastavak saradnje, KCCG u pregovorima sa više zdravstvenih centara kako bi kod nas počele transplantacije matičnih ćelija

Klinički centar Crne Gore informiše javnost da je profesorki Nadeždi Basari ponudio produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, a ciljem uvođenja transplantacije matičnih ćelija u našoj ustanovi. Koleginica je, kako smo to ranije i saopštili, na sastanku koji je u aprilu održan u Ministarstvu zdravlja prihvatila nastavak saradnje da bi nas naknadno obavijestila da “više nije zainteresovana za produženje ugovora sa KCCG”.

Bez zalaženja u detalje, KCCG jasno saopštava da nikome ko za to nije nadležan i ovlašćen, ne priliči da pokuša da sistematizuje i resistematizuje radna mjesta u KCCG niti da formira ili reorganizuje odjeljenje i centre po sopstvenom nahođenju. Istovremeno, nije ni zakonito, pa ni uputno da eksterna lica pokušaju da odrede Fondu za zdravstveno osiguranje s kojom klinikom treba, a s kojom ne treba potpisivati ugovore.

KCCG, u svakom slučaju, žali zbog odluke profesorke Basare kojoj smo zahvalni na svemu što je uradila u našoj ustanovi u posljednjih godinu i želimo joj nastavak uspješne karijere.

S druge strane, KCCG je, odmah po saznanju da koleginica više nije zainteresovana da bude naš konsultant, počeo pregovore sa više zdravstvenih centara iz okruženja, a s ciljem uspostavljanja institucionalne saradnje. Smatramo da ovo pitanje treba da se riješi sistemski, u saradnji zdravstvenih institucija, bez personalizacije procesa. Prve transplantacije, kako očekujemo, izvešće se tokom ove godine.

Inače, izgradnja i opremanje sterilne sobe privodi se kraju kao i nabavka neophodnih ljekova koji do sada nijesu bili na listi odobrenih ljekova. Takođe, Zavod za transfuziju krvi je bio vrlo aktivan u pribavljanju nephodne opreme za delikatne procedure kao što je transplantacija koštane srži.

Odmah po okončanju pregovora sa potencijalnim zdravstvenim institucijama koje bi mogle da nam budu partner u tom procesu, izvijestićemo javnost, a ubrzo nakon toga, počećemo pripreme za prvu transplantaciju.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top