CKLD: Dan otvorenih vrata

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore je povodom Evropskog dana laboratorijske medicine organizovao Dan otvorenih vrata za učenike završnih godina gimnazije „Slobodan Škerović“. Cilj ove aktivnosti je promocija laboratorijske prakse i upoznavanje sa neophodnim znanjima i vještinama potrebnim za poziv medicinskog/kliničkog biohemičara.

Učenici su se upoznali sa svim djelovima CKLD

U pratnji profesorica biologije, 22 učenika su posjetila Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku. Njima su biohemičari pokušali da približe aktivnosti u laboratoriji i ukažu na značaj laboratorijske dijagnostike u donošenju kliničkih odluka.  Upoznali su ih sa svakodnevnom laboratorijskom praksom, počevši od prijema i uzorkovanja pacijenata, trijaže uzoraka, obrade i analitičkih procedura do izdavanja rezultata.

Dr Mirjana Pejović
22 učenika posjetilo Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku
U toku rada u Centru za laboratoriju KCCG

Učenici su, takođe, imali jedinstvenu priliku postavljati pitanja i učestvovati u demonstriranju pripreme uzoraka za analizu, te dobiti uvid u procese rada laboratorije. Ovaj interaktivan pristup omogućio je učenicima da stvore realnu sliku o radu laboratorije i njenom doprinosu u dijagnostici i praćenju zdravlja.

Dr Tanja Antunović sa učenicima gimnazije
Dr Antunović sa učenicima u obilasku
CKLD u toku rada

Ovaj događaj ima za cilj ne samo približiti učenicima svijet laboratorijske dijagnostike, već i podstaknuti njihovu radoznalost i interesovanje za ovu važnu oblast medicine. Nadamo se da smo na ovaj način inspirisali buduće generacije stručnjaka koji će nastaviti unapređivati medicinsku praksu u Crnoj Gori.

Dr Pejović sa učenicima u obilasku CKLD

CKLD je učenicima i profesoricama pripremio prigodan poklon u vidu materijala sa nedavno održanog XXX Kongresa balkanske kliničko-laboratorijske federacije i II Crnogorskog kongresa kliničke hemije i laboratorijske medicine. Uz to, učenici su dobili i flajere sa kratkim opisom pripreme pacijenata za laboratorijska određivanja, kako bi im ukazali na značaj preanalitike u laboratorijskoj medicini.

Ljekari su im pokazali aprate CKLD i kako se koriste
Zainteresovani učenici u obilasku CKLD

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top