Delegacija AP-HP iz Pariza posjetila Klinički centar

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Ljiljana Radulović primila je danas  delegaciju iz oblasti zdravstva iz Republike Francuske, na čelu sa prof. dr Didier Houssin (Didije Usan) i gđom Emma Jourdain, koja u periodu od 4. do 7. septembra boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Sa sastanka

Pored prof. dr Houssina, direktora Direkcije za medjunarodnu saradnju AP-HP – lanca od 39 bolničkih centara Pariza i gđe Jourdain, sastanku su prisustvovali i princ Nikola Petrović-Njegoš, predsjednik Fondacije Petrovćc-Njegoš, Dr sci. med. dr Aleksandar Čelebić, hirurg-onkolog Instituta za onkologiju KCCG i savjetnik ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori, te član Savjeta Fondacije Petrović-Njegoš.

Princ Nikola Petrović
Prof. dr Didier Houssin, direktor Direkcije za medjunarodnu saradnju lanca od 39 bolnickih centara Pariza

Cilj posjete francuske delegacije Crnoj Gori je saradnja u pogledu inicijative za izgradnju gradske bolnice u Podgorici i ovim povodom ekspertize francuskih stručnjaka i podrške u tom pravcu kod evropskih institucija u Briselu. Pored ekspertize oni bi pomogli u izradi studije izvodljivosti a na osnovu projektnog zadatka koju bi priložila Crna Gora, te ukazali i na pravce djelovanja za dobijanje finansijske pomoći, prije svega, u EU za jedan ovakav kolosalni projekat, od kapitalnog značaja, kako za naš grad, tako i za crnogorski zdravstveni sistem uopšte, te samim tim i našu državu.

Dr Radulović je upoznala uvažene goste o funkcionisanju i dostignućima KCCG, o sistemu zdravstvene zastite našeg stanovništva na tercijarnom nivou, zatim o potrebama stanovništa koje gravitira ka našoj ustanovi, kao i o kadru, opremi i prostornim kapacitetima. Poseban akcenat je bio, osim usluga koje pruža našim osiguranicima KCCG, na deficitu našeg kadra, opreme i prostora. Dogovoreno je da KCCG dostavi potrebne podatke koji će biti neophodni pri izradi dokumentacije za izgradnju gradske bolnice u Podgorici. Nakon sastanka delegacija je obišla Urgrentni centar, Polikliniku i Hiruršku kliniku KCCG.

Posjeta je nastavak saradnje na različitim poljima zdravstva između dvije prijateljske zemlje i naroda, započete tokom zvanične posjete dr Borovinić-Bojović Parizu u svojstvu ministarke zdravlja 2021. godine.

Moramo istaći da se radi o renomiranim bolnicama sa kojima je KCCG već ostvario uspješnu saradnju a koja će se, na obostrano zadovoljstvo, nastaviti i ubuduće. Naime, od novembra 2021. do kraja oktobra 2022. godine dr Elma Baković, specijalistkinja anesteziologije u Institutu za bolesti djece KCCG je boravila godinu dana na specijalističkoj edukaciji u Hopital Necker bolnici AP-HP u Parizu.

Princ Nikola Petrović, dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG i prof. dr Didier Houssin

Prof. dr Houssin je Univerzitetski profesor sa impresivnom biografijom: profesor je hirurgije, aktuelni direktor Direkcije za medjunarodnu saradnju lanca od 39 bolnickih centara Pariza, dugogodišnji direktor Nacionalnog Centra za transplantaciju Francuske, član Francuske Medicinske Akademije, bivši generalni direktor Direkcije za zdravstvo Republike Francuske i u skorije vrijeme predsjednik Komiteta za urgentna stanja za Covid-19 Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Obilazak Poliklinike KCCG

Goste je, prije posjete KCCG-u danas primio i ministar zdravlja gdin Dragoslav Šćekić i predsjednica Skupštine Grada Podgorice dr Jelena Borovinić-Bojović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top