Direktor Poliklinike: Lista čekanja KCCG je lista čekanja cijele države, ovim tempom do kraja godine pregledaćemo cijelu CG

Lista čekanja za specijalističke preglede Kliničkog centra Crne Gore nije lista čekanja samo naše ustanove već lista čekanja cijele Crne Gore. To je, sa sjednice Odbora za zdravstvo i socijalno staranje, poručio je direktor Poliklinike KCCG, dr Rifat Međedović.

“KCCG pruža 65 odsto najkomplikovanijih zdravstvenih usluga u zemlji i od 1. januara do danas zbrinuli smo oko 300 hiljada pacijenata, dakle, pola Crne Gore. Tempom kojim radimo, do kraja godine pregledaćemo bukvalno cijelu državu iako kod nas radi manje od jedne četvrtine od ukupnog broja ljekara u zemlji”, naveo je dr Međedović.

“Istovremeno vas informišem i da naša današnja lista čekanja za prvi specijalistički pregled nikad nije bila kraća”, precizirao je on.

“Osim toga, prvi slobodni termini za pregled u Poliklinici KCCG za većinu specijalističkih pregleda ranije su dostupni u odnosu na region”, rekao je dr Međedović.

Npr., prvi slobodan termin za magnetnu rezonancu glave u UKC Ljubljana je za godinu i po – u decembru 2023. godine. U KCCG, prvi termin je 17. jul ove godine.

Prvi slobodan termin za pregled kod neurologa u UKC Ljubljana je u februaru 2023. godine. U KCCG se do neurologa stiže 20. juna, a okvirno se čeka tri mjeseca.

“Podsjetiću vas i da naše liste čekanja nijesu fiksne već se svakog mjeseca otvaraju novi, dopunski termini. Lista koju vidite nije konačna jer svakog 25. u mjesecu otvaramo dodatne termine”, objasnio je dr Međedović.

 

Dr Rifat Međedović, direktor Polikinike KCCG

U istoj bolnici u Ljubljani, prvi pregled kod kardiologa je za pola godine – u decembru 2022. godine. U KCGG je prvi termin već 5. jula ove godine.

“Predlažem da uporedimo i brzinu pregleda u KCCG i sa KC Srbije. Pacijenti KC Srbije koji od jula prošle godine čekaju koronarografiju, biće operisani ovoga mjeseca. Ima pacijenata koji čekaju 11 mjeseci. U KCCG se ova intervencija čeka najduže tri mjeseca, dok se kod hitnih pacijenata završava u roku od mjesec”, naveo je on.

“Osim toga, u jednom trenutku smo uočili da postoji 5.300 višestrukih uputa, što znači da je jedan pacijent za pregled kod npr. reumatologa imao i do osam uputa. Taj problem smo riješili, a, uz to, od početka ovoga mjeseca pozivamo sve pacijente za reumatologa, neurologa, endokrinologa, hematologa i gastroenterologa koji su imali zakazane termine u julu, avgustu i septembru da budu pregledani sada. Naši ljekari u ambulantama rade svakog dana do osam sati uveče, da bi liste čekanja od jeseni, takođe, bile značajno kraće”, pojasnio je direktor Poliklinike KCCG.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top