Direktorica KCCG: Dobićemo punu stručnu podršku KBC Zagreb u procesu formiranja prve Banke humanog mlijeka u Crnoj Gori

Delegacija KCCG na čelu sa dr Raulović u zvaničnoj posjeti hrvatskim kolegama


Kliničko bolnički centar Zagreb daće punu stručnu podršku Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u cilju formiranja prve Banke humanog mlijeka u našoj zemlji po najvišim standardima. To je, nakon zvanične posjete kolegama iz Hrvatske i sastanka sa direktorom KBC Zagreb, prof. dr. sc. Antem Ćorušićem, saopštila direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović.

U okviru KBC Zagreb i njegovog Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju već dvije godine, po najvišim standardima, radi Banka humanog mlijeka koja će biti uzor prilikom uspostavljanja istovjetnog centra u KCCG. To je i povod posjete delegacije iz Crne Gore u kojoj su, uz dr Radulović, i načelnica Odjeljenja za terminsku novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dr Saveta Stanišić, načelnica Centra za neonatologiju, dr Lidija Banjac, predstavnici Ministarstva zdravlja kao i poslanice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

“Na licu mjesta smo se uvjerili u proces rada Banke humanog mlijeka, a uvažene kolege iz Hrvatske su nam do detalja predočile kompletnu proceduru njenog formiranja, od izrade zakonskih regulativa preko nabavke opreme, tehničke organizacije i ljudskih kapaciteta koji njome upravljaju. Naravno, od izuzetnog značaja je i sam proces prikupljanja, obrade i distribucije humanog mlijeka”, navela je dr Radulović.

“Važan segment ove teme je i sama promocija dojenja, a hrvatsko iskustvo nas uči da je bitno, između ostalog, formirati i odjeljenje za podršku dojenja koje funkcioniše u okviru Banke humanog mlijeka”, kazala je direktorica KCCG.

Naša delegacija je posjetila i Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju gdje ih je dočekao direktor, prof. dr. sc. Slavko Orešković, koji je ujedno i dekan Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu.

“Upoznali smo se sa načinom rada i razmijenili iskustva u vezi sa praćenjem najmlađih pacijenata. Saradnja na ovom polju biće dragocjena s obzirom na ambiciju KCCG da bude i prvo ‘baby friendly’ porodilište u Crnoj Gori”, objasnila je dr Radulović.

Osim KBC Zagreb, delegacija je posjetila i sjedište UNICEF-a u Zagrebu gdje je ova međunarodna organizacija predstavila programe zaštite i promocije dojenja u Hrvatskoj uz iskustvo u osnivanju prve Banke humanog mlijeka.

Ovu posjetu je organizovao upravo UNICEF, a finansirala Evropska unija u okviru projekta „EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori“. 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top