Direktorica KCCG: Dokazali smo da smo oslonac svake porodice u našoj zemlji, ovo su naši rezultati u posljednjih godinu

Godinu od kad je imenovana za direktoricu Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljijana Radulović je poručila da je ova ustanova u najizazovnijem zdravstvenom trenutku dokazala da je oslonac svakog građanina i svake porodice koja živi u našoj zemlji.


“Podsjećam da je KCCG tokom 2020. godine, kada je bio dominantan najslabiji soj korona virusa, čak na šest mjeseci bukvalno bio zatvoren i nedostupan za svakog pacijenta koji nije bio COVID ili hitan slučaj. Mi smo, međutim, ove godine, koja je i što se i same pandemije tiče bila mnogo zahtjevnija, dokazali da možemo mnogo bolje: ne samo da smo nadoknadili 40 hiljada pregleda iz prošle godine, već smo tokom cijele 2021. godine, čak i kada smo bili na izmaku snaga i ostalih kapaciteta, radili kao sat: KCCG nije stao ni na sekundu. Uz to, s ponosom mogu da kažem da sve vrijeme imamo najsavremeniju terapiju protiv korona virusa, a tako će i nastaviti da bude jer je Crna Gora, kao država, ovoga puta na vrijeme, dakle i prije nego što su i odobrene za upotrebu, među prvim zemljama svijeta stala u red za nove vakcine i nove tablete”, objasnila je ona.


Uz to, kako dodaje, KCCG tokom svake sedmice uradi oko osam hiljada pregleda, prijema, operacija i sl.

“To znači da smo za godinu u ovoj kući pružili preko 320 hiljada zdravstvenih usluga što je praktično pola Crne Gore! Taj rezultat postiže nas oko tri hiljade zaposlenih. Poređenja radi, podsjetiću vas da su najprestižnije bolnice u Evropi, i stručno i tehnički, u posljednjem udaru Delta soja koronavirusa, nažalost morale da obustave sve programe osim COVID-a. KCCG je, u ovoj godini, uspio da prevaziđe taj izazov i uradićemo sve da tako ostane što duže, ali nam za to treba i pomoć naših pacijenata”, kazala je dr Radulović.

Dr Ljiljana Radulović, direktorka KCCG

Direktorica KCCG je navela da je u posljednjih godinu u KCCG uloženo preko dva miliona eura.

“To znači da smo, u prosjeku, mjesečno ulagali oko 170 hiljada eura”, dodala je direktorica KCCG.

“Svakog mjeseca smo, takođe, iako je COVID bio prioritet, uvodili najmanje jednu novu vrstu intervencija svakog mjeseca što bi bio uspjeh i u redovnom ambijentu. Dokazali smo da istovremeno možemo i moramo da radimo na više frontova”, naglasila je dr Radulović.


KCCG je uz to, kako dodaje, preuzeo na svoja pleća novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda koji su, uz to, produženi.


“Jer, želimo maksimalno da budemo posvećeni pacijentu. Na ovaj način, za godinu ćemo građane poštedjeti čak 180 hiljada izlišnih vraćanja izabranim ljekarima”, kaže ona.


Ističe i da je KCCG počeo i završio više rekonstrukcija klinika, i nastavlja tim tempom na ostalim odjeljenjima, a već naredne godine očekuje početak izgradnje dvije: Klinike za mentalne bolesti i Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Radimo i na obezbjeđenju tehničkih uslova za izgradnju nove zgrade Urgentnog centra.


“Moramo naglasiti i da mislimo na budućnost jer se ljekari ne stvaraju očas posla: zato smo i raspisali rekordan broj specijalizacija”, podsjetila je ona.


“Osim toga, KCCG je u svakom trenutku bio na raspolaganju da pomogne kolegama širom Crne Gore – ili tako što ćemo angažovati naše ljekare u drugim bolnicama ili tako što ćemo im bez odlaganja ustupiti našu opremu. Solidarnost mora da bude temelj ovoga društva”, poručila je dr Radulović.


Sve su ovo, kako kaže, zavidni rezultati svakog zaposlenog KCCG.


“Od ljudi na prijavnici preko medicinskih sestara do ljekara i direktora svih klinika zbog čega svojim kolegama ljudski i profesionalno čestitam na izuzetnoj predanosti. Vjerujem da će država naći način da im se oduži”, očekuje direktorica KCCG.


“Voljela bih i da napomenem da smo više nego raspoloženi i da čujemo i kritike zbog čega podsjećam sve građane da uvjek mogu da se obrate našoj zaštitnici prava pacijenta kao i zamjenici direktora koje su tu da direktno od vas čuju i i provjere svaku eventualnu zamjerku koju imate”, istakla je dr Radulović.


“Mi smo tu zbog vas i radimo na tome da se iz korjena izmijeni svijest o tome da ljekare morate da čašćavate za posao koji su dužni da rade, ali i, s druge strane, nadam se eliminaciji onih pojedinačnih izgreda kada smo, nažalost, primorani da tražimo policijsku zaštitu zbog nepriličnog ponašanja prema zdravstvenom radniku na radnom mjestu. Vjerujem da trasiramo put ka uspostavljanju još većeg povjerenja između zdravstvenog radnika i pacijenta”, zaključila je ona.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top