Direktorica KCCG: Za godinu smo otvorili milion i 200 hiljada termina za spec. preglede

Crna Gora, na 620 hiljada stanovnika, ima sedam opštih bolnica i do, danas, jedan jedini Klinički centar. Premda je KCCG osmišljen primarno kao bolnica za stanovnike Podgorice, Danilovgrada, Kolašina i Tuzi, cijela Crna Gora ovu ustanovu smatra svojom bolnicom, poručila je direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović povodom obilježavanja Dana KCCG, 19. decembra.

Bez obzira na to što pritisak na KCCG višestruko, fizički prevazilazi kapacitete, to nije omelo zaposlene da se tokom 2022. godine, prvi put kada se radi bez stravičnog pritiska uslijed COVID pandemije, postave rekordi, navela je direktorica KCCG.

“Tema svih tema u javnosti su liste čekanja na specijalističke i supspecijalističke preglede. Zato sam dužna da vas informišem da smo od januara do početka decembra 2022. godine u cijelom Kliničkom centru uradili oko milion i 200 hiljada specijalističkih i supcpecijalističkih pregleda. Od toga, oko 600 hiljada je realizovano samo na Poliklinici u ambulantama. Da li je to malo? Ako znamo da KCCG danas ima 590 doktora medicine, to znači da je svako od njih samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata. Ovo je imponzantan, ali upozoravajući podatak, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama, u jedinicama intenzivnog liječenja, u Urgentnom centru i u operacionim salama. Ambulantni pregledi su samo jedan dio našeg posla”, istakla je direktorica KCCG.

“Tokom 2022. godine na Poliklinici smo uradili skoro 100 odsto više pregleda nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa. Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda. Ove godine, za 11 mjeseci uradili smo ih skoro 600 hiljada. To znači da je naša usluga praktično udvostručena”, napomenula je ona.

Direktorica KCCG je skrenula pažnju i na podatke iz Operacionog bloka KCCG.

Tokom 2019., koja je bila predpandemijska godina, u KCCG sa IBD-om je urađeno oko 14 hiljada operacija. Ove godine smo ih, tokom prvih 11 mjeseci, uradili čak 15 hiljada, što znači da će ih do kraja godine biti preko 16 hiljada.  Dakle, naš operacioni blok je godinu bukvalno produžio’ za cijeli mjesec i broj operacija je veći za 12 odsto u odnosu na predpandemijsku godinu”, kazala je dr Radulović.

Paralelno sa svim ovim aktivnostima, kako je dodala, uz razumijevanje da očekivanja od KCCG rastu, da stasavaju nove doktorske generacije, da ulažemo u opremu, ali zato i i  gradimo prve metre kvadratne klinika koje su prilagođene ljudskim i stručnim potrebama u 21. vijeku.

“Samo tokom 2022. godine postavili smo kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, za koju je EU opredijelila osam i po miliona eura. Nedugo nakon toga, ozvaničili smo i početak izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, što je projekat vrijedan oko šest miliona eura. Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, zaključila je ona.

Osim direktorice KCCG, kolegama su se obratili i medicinski direktor, dr Zoran Terzić i pomoćnica direktora za kontrolu kvaliteta, dr Žanka Cerović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top