Doktori iz Italije: Stranci će dolaziti da se operišu u KCCG

Dr Olivera Rašović i dr Loris Salvador

Uvođenje nove metode – mini invazivne video asistirane hirurgije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), značiće prestanak upućivanja pacijenata iz naše zemlje na liječenje u inostranstvo, a u perspektivi, KCCG će postati ustanova u koju će stranci dolaziti da se operišu, ocijenila je dr Olivera Rašović, kardiohirurg bolnice San Bortolo iz Vićence. Zahvaljujući dr Rašović i njenim kolegama iz Italije, nova procedura je počela da se sprovodi u KCCG i za sada je operisano pet pacijenata.

„U odnosu na vrijeme kada sam ja ovdje kratko radila, očigledno je da se Centar za kardiohirurgiju popravio u organizacionom smislu, radi se sve veći broj različitih kardiohirurških intervencija. Upravo ta otvorenost prema novim procedurama i tretmanima pacijenata znači da se ovdje liječi sve veći broj ljudi. To znači da će Crna Gora imati sve manje potrebe da šalje pacijente van zemlje. U perspektivi, ako mini invazivna video asistirana hirurgija postane standardna procedura u KCCG, to znači da će stranci početi da se liječe kod nas jer ćemo biti najbolji“, očekuje dr Rašović.

Dr Olivera Rašović

A, da je realnost da KCCG postane referentna ustanova za mini invazivnu kardiohirurgiju, očekuje i direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence koji sada operiše kod nas i obučava crnogorske kolege, dr Loris Salvador.

„Obuka je komplikovana i zahtjevna, ali u zavisnosti od učestalosti naših posjeta KCCG i broju kandidata za ovu metodu, očekujem da bi Centar za kardiohirurgiju za godinu mogao da počne sve samostalno da radi“, poručio je dr Salvador.

Ljekari su pojasnili da mini invazivna kardiohirurgija za pacijente znači manju fizičku traumu kao i brži psihološki oporavak nakon operacija.

Dr Loris Salvador

„To nije važno samo sa ljekarske strane, već je ovo značajno za kompletno funkcionisanje zdravstvenog sistema“, dodala je dr Rašović.

Ona objašnjava da se moderna hirurgija fokusira na kvalitet života pacijenta nakon operacije, a ne na to da se hirurg dokaže kao virtuoz.

„Kardiohirurške operacije su uvijek teške, ma koji se pristup koristi. Riječ je o zahvatima koji imaju veliki fizički i psihološki uticaj na pacijenta i njegovu porodicu. Svi su npr. svjesni rizika obolijevanja od tumora, ali su srčane bolesti najčešći uzrok smrtnih ishoda. Dobra strana kardiohirurgije je da, nakon operacije, uspijevamo pacijentu da ponudimo normalan i kvalitetan život. Moderna hirurgija se više ne radi za hirurga, da bi se on dokazao kao virtuoz, već se fokusira na kvalitet života pacijenta nakon operacije. Mi smo tu da našim pacijentima omogućimo da se vrate kućama što prije, da ubrzo počnu da rade, da privređuju i da se vrate svojoj porodici“, istakla je dr Rašović.

Dr Srđan Pavićević

Direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG, dr Srđan Pavićević, ranije je objasnio da prve operacije rade ljekari iz Italije a da će se naredne raditi zajednički da bi, poslije nekog vremena i izvedenih oko stotinu operacija, timovi naših ljekara mogli da počnu da ih izvode rutinski i samostalno.

“Insistirao sam i ostajem pri tome da ova škola mora biti impostirana tako da svi budu sa njom familijarni. Sve moje kolege, kardiohiruzi, kardioanesteziolozi i kardiolozi moraju da usvoje ovu proceduru kao bazični hirurški i medicinski koncept”, naveo je dr Pavićević.

On je napomenuo da nijesu svi kardiohirurški pacijenti kandidati za primjenu mini invazivne video asistirane hirurgije jer su indikacije specifične i uske. Odluku o tome da li će se raditi standardna kardiohirurška procedura ili mini invazivna video asistirana hirurgija, donosiće hirurg.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top