KCCG dobio projekat: CG prvi put dobija PET/CT skener

Klinički centar Crne Gore uspješno je okončao kandidaturu za podršku kod Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za projekat “Unapređenje dijagnostike i tretmana pacijenata sa kancerom sa PET/CT sistemom“, za ciklus 2022-2023. godina, izjavila je direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

„To znači da Crna Gora, u budućnosti, više neće biti jedina zemlja regiona koja nema ovaj uređaj. Procedure su zahtjevne. Ni aparat ni obučeni kadar nećemo dobiti ‘preko noći’, zbog čega mi je žao što ova tema donedavno nikoga u zdravstvu nije interesovala. I to mijenjamo“, poručila je dr Radulović.

Projekat je planiran u više faza zbog kompleksnosti procedura i obuka, ali i potrebe izgradnje adekvatnog prostora za smještaj uređaja u KCCG.

Ona je objasnila da je do sada oko 350 pacijenata iz Crne Gore godišnje imalo potrebu za PET/CT skenerom.

„Ustanovama u inostranstvu, prosječno, svake godine smo plaćali oko pola miliona eura. To znači da smo na svake tri godine ‘gubili’ po jedan PET/CT skener u našoj zemlji. Crna Gora je sada na dobrom putu da narednih godina riješi taj problem. Državi ćemo da uštedimo desetine miliona eura, a pacijentima ćemo pružiti pravovremenu zdravstvenu zaštitu“, kaže direktorica KCCG.
Dr Radulović očekuje da bismo u početku mogli da pregledamo oko 850 pacijenata godišnje.

„To je duplo više nego u trenutnoj situaciji kada se naši pacijenti šalju u inostranstvo“, objasnila je ona.

Međunarodna agencija za atomsku energiju i KCCG su sufinansijeri na ovom projektu.

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top