Ovako ljekar iz Berlina uz pomoć robota pregleda pacijenta KCCG

U slučajevima kada se u Kliničkom centru Crne Gore (KCGG) liječe kompleksni COVID pacijenti, od juče je moguće obezbijediti drugo mišljenje o nastavku terapije od ljekara bolnice Šarite iz Berlina. To omogućava robot koji je namijenjen telemedicini, a koji je donacija Instituta Robert Koh iz Njemačke našoj bolnici.

Stručnjaci iz Berlina, dr Andreas Jansen i dr Martina Gasner, na licu mjesta, sa kolegama iz KCCG, preko robota su prikazali prvog pacijenta koleginici iz Njemačke. Konsultacije sa naše strane vodila je dr Valentina Vujović Kalinić. Dr Martina Gasner objasnila je na koji način robot funkcioniše.

„Robot za telemedicinu se sastoji od monitora, kamere, mikrofona i zvučnika. Kamera je toliko visokog kvaliteta da može da zumira i pokret oka. Pratimo parametre i na respiratoru. Pokret kamere kontroliše doktor iz Berlina i on može da pregleda kompletnog pacijenta, čak prati i njegovo disanje. Proces kontroliše i doktor u Podgorici bez čije saglasnosti ljekari iz Njemačke ne mogu da pristupe robotu. Suštinski, telemedicina obezbjeđuje drugo mišljenje kod kompleksnih pacijenata. U početku ćemo imati tri konsultacije nedjeljno, a ako budete željeli, obezbijedićemo i više pregleda“, kazala je dr Gasner.

Uručivanju jučerašnje donacije i prvom pregledu prisustvovala je i ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović koja je ocijenila da je KCCG na dobrom putu da postane regionalni centar za telemedicinu u regionu.

„Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je sa Njemačkom dogovorila saradnju u oblasti telemedicine i Ministarstvo zdravlja je zahvalno na povjerenju uglednih njemačkih kolega, a ja sam sigurna da će crnogorski zdravstveni sistem opravdati i nadmašiti očekivanja“, kazala je dr Borovinić Bojović.

Podršku u ostvarenju tog cilja, Crna Gora je dobila od zamjenika direktora Centra za međunarodnu zdravstvenu sigurnost Instituta Robert Koh, dr Andreasa Jansena, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Podsjećamo, ljekari KCCG se od novembra prošle godine usavršavaju u njemačkoj bolnici Šarite.

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top