Dr Cerović: Kardiolog iz Pljevalja i iz KCCG jednako stručni, CG ima manje doktora nego Gruzija, Jermenija, Moldavija, Azerbejdžan, Uzbekistan ili Kazahsta

U narednom periodu bi trebalo raditi na institucionalizaciji zdravstvene hijerarhije kako bi put najkomplikovanijih pacijenata iz cijele države ka Kliničkom centru Crne Gore postao maksimalno brz i efikasan. To je ocijenila pomoćnica direktora KCCG za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga, dr Žanka Cerović.

“Za to nam treba i jačanje društvene svijesti da su kardiolog iz Pljevalja, odakle ja dolazim, kardiolog iz Bijelog Polja i Kotora jednako stručni kao kolega iz KCCG”, istakla je dr Cerović na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

“Jedan od dokaza kvaliteta rada Kliničkog centra Crne Gore govori i činjenica da nas cijela Crna Gora smatra svojom bolnicom iako bismo, kao ustanova na sekundarnom nivou, prvenstveno trebalo da budemo usmjereni na pacijente iz Podgorice, Tuzi, Danilovgrada i Kolašina, a to se, kada su posrijedi zahtjevi i očekivanja od KCCG, često smetne s uma”, navela je ona.

 

Dr Žanka Cerović, Pomoćnik direktora za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga

U Crnoj Gori radi ukupno 2.300 ljekara. Od toga, u KCCG je zaposleno njih 500, što je manje od jedne četvrtine u odnosu na ukupan broj.

“Zato je pritisak na KCCG veliki”, poručila je dr Cerović.

“Podsjećam vas da, prema podacima SZO iz 2013. godine, Crna Gora ima oko 250 ljekara na 100 hiljada stanovnika. Ispred nas, dakle više ljekara od Crne Gore imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, pa čak i Turkmenistan, Gruzija, Jermenija, Moldavija, Azerbejdžan, Uzbekistan ili Kazahstan”, navela je ona.

Pomoćnica direktora KCCG napomenula je da je KCCG, u kompletnom procesu jačanja kvaliteta i efikasnije kontrole zdravstvene zaštite, u procesu normiranja rada, a kao prvi korak ka budućim akreditacijama koje će biti garant kvaliteta i dokaz da se pacijent u Podgorici liječi na isti način kao u bilo kojoj od zemalja članica EU. 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top