Dr Pavićević: Uvođenjem nove metode, KCCG se svrstava u vrh evropske kardiohirurgije

Dr Srđan Pavićević

Klinički centar Crne Gore (KCCG) svrstava se među desetak evropskih zdravstvenih ustanova u kojima se radi mini invazivna video asistirana hirurgija, poručio je director Centra za kardiohirurgiju, dr Srđan Pavićević. U saradnji sa kolegama iz Vićence u KCCG su od subote operisana tri kardiohirurška pacijenta, a danas će ovom zahvatu biti podvrgnuta još dva.

„Radi se o najsavremenijem, najbezbolnijem i najboljem načinu zbrinjavanja kardiohirurških pacijenata”, kaže dr Pavićević koji objašnjava šta tačno ova intervencija za njih znači.

“Umjesto velikog reza koji je rezao grudnu kost od početka do kraja, sada je riječ o rezu koji ‘ide’ sa strane grudnog koša ispod bradavice dojke ili ispod dojke u dužini od 3 do 5 cm, sa još jednim ulazom za kameru. Nakon izvršene intervencije, ispod dojke ostaje mali rez. Trauma je toliko minimalna da je prosto fascinantno gledati pacijenta koji se jako brzo budi poslije ove operacije, postaje aktivan i napušta bolnicu”, kaže dr Pavićević.

On, međutim, napominje da nije svaki kardiohirurški pacijent kandidat za ovu vrstu intervencije.

“Na ovaj način ne možemo riješiti svaku operaciju na srcu, već samo određene slučajeve. Riječ je o hirurgiji koja ima vrlo specifične i uske indikacije. To su prvenstveno promjene na zaliscima, na aortnom zalistku, mitralnom zalistku, eventualno tumori pretkomora, eventualni defekti zida, pretkomorskih zidova ili komorskih zidova… Ipak, npr. bajpas, kao najčešća operacija, ne može da se riješi na ovaj način. Odluku o tome da li će se raditi standardna kardiohirurška procedura ili mini invazivna video asistirana hirurgija, donosi hirurg”, precizira dr Pavićević.

Za uvođenje ove metode u KCCG zaslužna je dr Olivera Rašović – kardiohirurg, koja radi u jednoj od vodećih i referentnih kuća za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju, San Bortolo iz Vićence.

Prve operacije u KCCG radila je upravo dr Rašović sa kolegama iz Italije, dok će se naredne raditi zajednički da bi, poslije nekog vremena i izvedenih oko stotinu operacija, timovi naših ljekara mogli da počnu da ih izvode rutinski i samostalno.

“Insistirao sam i ostajem pri tome da ova škola mora biti impostirana tako da svi budu sa njom familijarni. Sve moje kolege, kardiohiruzi, kardioanesteziolozi i kardiolozi moraju da usvoje ovu proceduru kao bazični hirurški i medicinski koncept”, naveo je dr Pavićević.

“Nadam se da ćemo za godinu, godinu i po, kad budemo potpuno samostalni, sa ovom procedurom biti konkurentni na tržištu savremene medicine i kardiohirurgije i u regionu i Evropi… Vjerujem da opet možemo biti lideri kao što i jesmo bili prije 20 godina”, rekao je dr Pavićević.

On je napomenuo da se sve operacije i obuka u KCCG od strane italijanskih kolega, zahvaljujući dr Rašović, vrše besplatno.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top