Dr Radulović: U posljednjih 16 mjeseci u KCCG zaposleno 70 ljekara

Unapređenje ljudskih resursa, edukacije, uvođenje novih procedura, obnavljanje zastarjele opreme i nabavka nove, bili su, uz konstantnu borbu za živote pacijenata, okosnica rada Kliničkog centra Crne Gore u posljednjih godinu i po, saopštila je direktorica dr Ljijljana Radulović na Prvom kongresu crnogorskog udruženja medikalnih onkologa koji se održava u Budvi od 13. do 15. maja.

 

 

 

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

„Konkretno, u posljednjih 16 mjeseci, u KCCG je zaposleno čak 70 doktora – kliničkih ljekara, specijalista i subspecijalista“, navela je ona.

“Do kraja 2022. godine očekujemo još 20 specijalista i 15 subspecijalista”, kazala je dr Radulović.

KCCG je, kako je podsjetila, ostvario saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju zahvaljujući kojoj se realizuje se projekat nabavke prvog PET CT skenera u Crnoj Gori. Osim toga, KCCG je, na međunarodnom planu, ostvario saradnju sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite u Berlinu, kao i sa bolnicom AP-HP u Parizu.

Sve to je, između ostalog, omogućilo uvođenje niza novih procedura u KCCG koje su se, do sada, radile u inostranstvu, kazala je dr Radulović.

“Među njima su krioablacije atrijalne fibrilacije, hibridna vaskularna procedura transpozicije velikih krvnih sudova na vratu sa implantacijom stent grafta u grudnu aortu, kornealna cross linking i okuloplastična i hirurgija suznih puteva, „whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde, torakoskopsko uklanjanje timusa kod djece, scintigrafija somatostatinskih receptora kod pacijenata sa neuroendokrinim tumorima, a u toku je edukacija kadra Klinike za neurohirurgiju za endoskopske procedure”, objasnila je direktorica KCCG. 

 

Dr Ljiljana Radulović, direktorca KCCG

U isto vrijeme, kako je dodala, bilo je nužno jačati i unapređivati i tehničke kapacitete najveće crnogorske bolnice.

“Otvorili smo PCR laboratoriju, utrostručili smo kiseonični kapacitet, otvorili smo i automatizovanu centralnu laboratoriju, iz temelja smo renovirali i Centar za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, pri kraju je obnova Centra za pripremu i distribuciju hrane, a uskoro počinje rekonstrukcija Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, precizirala je dr Radulović.

“Osim toga, renovirana je i ambulanta pedijatrijske oftalmologije uz nabavku potrebne aparature, inkubatora i mobilnog respiratora za potrebe neonatologije, plazmaflex aparatom za pedijatrijsku nefrologiju, renoviran je operativni blok sa neophodnom aparaturom i instrumentima”, podsjetila je ona.

Direktorica KCCG je naglasila i da je pri kraju priprema dokumentacije za izgradnju Centra za mentalno zdravlje, zatim novog odjeljenja hematologije kao i zgrade Urgentnog centra, a nakon okončanja tendera, ulazi se u realizaciju Klinike za dermatovenerologiju i Klinike za infektivne bolesti.

Uz to, u toku je postupak nabavke 128-slajsnog CT aparata i nove angiosale koji vrijede million i dvjesto hiljada eura, ali i kupovina full HD video sistema sa setom instrumenata za endoskopsku neurohirurgiju.

Drugog dana kongresa, u subotu 14. maja, direktorica KCCG će učesnicima predočiti strategiju i plan razvoja najveće crnogorske zdravstvene ustanove.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top