Dr sc. med. Miljan Zindović dobio prestižnu titulu “Fellow of the European Board of Surgery”


Dr sc. med. Miljan Zindović, hirurg Centra za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), prvi je hirurg iz Crne Gore koji je dobio prestižnu titulu “Fellow of the European Board of Surgery (F.E.B.S.) Minimal Invasive Surgery (MIS)” (saradnik evropskog borda hirurga/minimalno invazivna hirurgija). KCCG sa posebni zadovoljstvom ističe želju i spremnost naših ljekara za kontinuiranom medicinskom edukacijom u cilju dostizanja evropskih standarda koje unapređuju ne samo KCCG već kompletan crnogorski zdravstveni sistem.

Dr sc. med. Miljan Zindović

The European Union of Medical Specalists (UEMS) fellowship predstavlja proces provjere kvaliteta na visokom nivou i odražava određena znanja kandidata koja prevazilaze neophodna znanja specijaliste za određenu oblast. Kandidati iz oblasti minimalno invazivne hirurgije (MIS) koji uspješno prođu ovu provjeru dobijaju titulu “Fellow of the European Board of Surgery /MIS – F.E.B.S./MIS”. F.E.B.S./MIS je velika čast i prestižna kvalifikacija, priznata u evropskim zemljama. UEMS MIS diploma je poseban sertifikat jer je razvijena u saradnji sa Evropskom asocijacijom za endoskopsku hirurgiju (EAES) i akreditovana je od strane ovog renomiranog evropskog Udruženja. Da bi se polagao ovakav ispit mora se uraditi veliki broj laparoskopskih operacija tj. operacija minimalno invazivnim pristupkom, što moraju potvrditi eksperti iz drugih zemalja.

Dr Zindović dobio prestižnu titulu “Fellow of the European Board of Surgery”

Dr sc. med. Zindović sticanjem ovog prestižnog zvanja je prvi crnogorski hirurg koji će u evropskim zemljama biti priznat kao ekspert u minimalno invazivnoj hirurgiji. Podsjetimo da je on i prvi crnogorski hirurg koji je izveo laparoskopsku operaciju iz oblasti barijatrijske hirurgije, tzv. „sleeve“ gastrektomiju – resekciju želuca kod prekomjerno gojaznih pacijenata. Doktorirao je iz oblasti onkologije, a pored laparoskopskih operacija u cilju liječenja gojaznosti izvodi laparoskopske antirefluksne procedure u hirurškom tretmanu želudačnih kila, kao i drugih oboljenja gornjeg sprata digestivnog trakta, laparoskopske operacije tumora debelog crijeva, preponskih i postoperativnih kila. Posjedovanje UEMS MIS sertifikata je od posebnog značaja, jer budućnost abdominalne hirurgije sigurno ide u pravcu veće primjene minimalno invazivnih hirurških procedura, zbog njihovih nesumnjivih benefita u odnosu na pacijente (manja trauma, brži oporavak, manje komplikacija) i brzog razvoja prateće tehnologije.

Dr Zindović je, takođe, i generalni sekretar Udruženja hirurga Crne Gore i zaslužan je za punopravno članstvo ovog udruženja u Evropskoj asocijaciji endoskopskih hirurga (EAES). Na taj način omogućio je, ne samo hirurzima KCCG-a, već i svim zainteresovanim crnogorskim hirurzima, edukacije iz oblasti minimalno invazivne hirurgije u brojnim velikim centrima u Evropi.

Uz čestitke dr sc. med. Zindoviću na prestižnom zvanju, sigurni smo da će i ostale njegove kolege nastaviti ovim putem i promovisati crnogorsku hirurgiju.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top