Dr Terzić: KCCG uveo niz novih procedura koje se prvi put rade u Crnoj Gori

Klinički centar Crne Gore kao centralna i jedina zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zbrinjava najteže i najkomplikovanije pacijente iz države, poručio je medicinski direktor KCCG, dr Zoran Terzić sa sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Osim što je Klinički centar Crne Gore centralna, obrazovna i krovna zdravstvena institucija u Crnoj Gori tokom pandemije korona virusa pokazao da je stub crnogorskog zdravstva, bez oklijevanja, bez predaha i bez odlaganja radili smo na apsolutno svakom frontu, i svakog mjeseca smo se usavršavali što je rezultiralo uvođenjem novih metoda, dodao je on.

„Samo ovoga mjeseca, postigli smo veliki uspjeh i u kardihururgiji i dječijoj hirurgiji. KCCG se svrstao među deset evropskih ustanova u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija. Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Italije, očekujemo da za godinu svi naši doktori budu obučeni samostalno da izvode ove izuzetno zahtjevne intervencije, a onda da postanemo referentna ustanova kako bi kod nas pacijenti iz inostranstva dolazili na liječenje. Ovoga mjeseca, takođe, u Institutu za bolesti djece prvi put su izvedene najsloženije operacije augmentacije bešike iz oblasti dječije urologije, prvi put je izveden hirurški zahvat “zatvaranje otvora” na nosnoj pregradi primjenom silikonske proteze, kao što je i prvi put urađena operacija urođenog defekta dijafragme i to primjenom nove metode u Crnoj Gori – mini invazivne hirurgije. Takođe, od ovoga mjeseca u KCCG radimo i analize mutacije najčešćih tumora što, takođe, znači da više nema slanja nalaza u inostranstvo“, objasnio je medicinski direktor KCCG.

 

Dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG

On je pomenuo i drugi niz novih intervencija koje se prvi put rade u KCCG, kao što su hibridna procedura aneurizme grudne, krioablacije atrijalne fibrilacije, hibridna vaskularna procedura transpozicije velikih krvnih sudova na vratu sa implantacijom stent grafta u grudnu aortu, kornealna cross linking i okuloplastična i hirurgija suznih puteva, „whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde, torakoskopsko uklanjanje timusa kod djece, scintigrafija somatostatinskih receptora kod pacijenata sa neuroendokrinim tumorima, a u toku je edukacija kadra Klinike za neurohirurgiju za endoskopske procedure. 

„Početkom ove godine, obnovili smo mogućnost transplantacije bubrega od srodnog živog donora u inostranstvu. Od početka godine do danas, u inostranstvo smo poslali devet parova“, kazao je dr Terzić.

Podsjetio je i da je KCCG u posljednjih godinu i po ostvario saradnju sa bolnicama u Berlinu, Minhenu, Parizu, a da na otvaranju prvog PET CT skenera u Crnoj Gori, intenzivno sarađuju sa kolegama iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

„Tokom najjačeg udara korona virusa otvorili smo sopstvenu PCR laboratoriju, utrostručili smo kiseonični kapacitet, a prvi put od otvaranja KCCG 1974. godine renovirali smo operacioni blok Instituta za bolesti djece, Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, Centar za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, a pripremamo se za rekonstrukciju Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Ne manje važno, u toku je obnova Centra za pripremu i distribuciju hrane i servisa za pranje i peglanje veša“, podsjetio je Terzić.

Osim toga, renovirana je i ambulanta pedijatrijske oftalmologije uz nabavku potrebne aparature, inkubatora i mobilnog respiratora za potrebe neonatologije, plazmaflex aparatom za pedijatrijsku nefrologiju, renoviran je operativni blok sa neophodnom aparaturom i instrumentima…

„Takođe, u kontinuitetu radimo na reparaciji i kupovini novih aparata jer u bolnici postoje aparati stari 15 i više godina što je nedopustivo i nije čudo nikakvo što se kvare. U nabavku nove opreme smo uložili preko četiri miliona eura“, zaključio je dr Terzić.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top