Humanost ne poznaje granice

Specijalizant hirurgije Kliničkog centra Crne Gore dr Edvin Hodžić i njegov brat, medicinski tehničar i komunikolog Demir, samoinicijativno su se organizovali i o sopstvenom trošku otputovali u Tursku kako bi se pridružili spasilačkim timovima koji su nadljudskim naporima pomagali unesrećene nakon zemljotresa. Želja da što prije stignu u Tursku i pomognu u zbrinjavanju povrijeđenih bila je jača od stpljenja da sačekaju zvanično forimranje timova zdravstvenih radnika koje je naša država trebala da uputi da, pored vatrogasaca, pomognu narodu u ugrožnom području.

Specijalizant hirurgije Kliničkog centra Crne Gore dr Edvin Hodžić i njegov brat, medicinski tehničar i komunikolog Demir

Njihov čin zaslužuje poštovanje a našoj ustanovi je na ponos što ima člana kolektiva kao što je dr Hodžić, koji je uvijek spreman da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ipak je ovaj humani gest dr Hodžića očekivan jer je on, pored toga što obavlja jedno od najzahtjevnijih, ako ne i najtežih zanimanja, poznat i prepoznat u crnogorskom društvu po humanitarnom i volonterskom radu kao i njegov brat.

Misija je ispunila očekivanja
Promovisanja humanitarnog i volonterskog rada

U Crnu Goru braća Hodžić su se vratila nakon nedjelju dana pošto se situacija u gradu u kojem su oni boravili, kako kažu, koliko-toliko stabilizovala. Oni su našu zemlju predstavili u najboljem svijetlu jer su pored volonterskog rada darovali dio novčanih sredstrava ugroženom stanovništvu koje su crnogorski građani donirali na poziv Demira preko društvenih mreža. Na ovaj postupak on je bio prinuđen jer je nezaposlen te nije imao novčanih sredstava da ovim povodom otputuje u Tursku. Prikupljena novčana sredstava su prevazišla Demirove troškove puta i boravka, tako da je preostali dio darovao unesrećenim porodicama u gradu u kojem su boravili a dio u Ankari porodicama koje su evakuisane u glavni grad Turske a koje su ostale bez domova.

Njihova misija je ispunila očekivanja što su pokazali i turski zvaničnici jer su Hodžići, kako sa ponosom ističu, iz Adijamana gdje su bili raspoređeni zajedno sa kolegama iz Holandije, ispraćeni posebnom vojnom i policijskom pratnjom od dvadesetak vozila. Na ovaj način su im Turci, pojašnjava dr Hodžić, kao i zemljama iz kojih dolaze ukazali čast i zahvalnost za pomoć i solidarnost koju su pružili građanima Turske. On naglašava da su ispraćeni uz suze, osmijehe, zagrljaje i uz glasno, kako ističe, „Tesekkürler Karadas“ (Hvala Crna Goro).

U toku zbrinjavanja ugroženih
Sa kolegama

Dr Hožić je istakao da je sa bratom boravio u pogođenim područjima jer je imao punu podršku direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Ljiljane Radulović i medicinskog direktora KCCG dr Zorana Terzića. Katastrofa koja je zadesila Tursku i veliki odziv ljudi širom svijeta da pomognu unesrećenom narodu, neprocjenjiva su iskustva i utisci sa ugroženog područja. Nakon povratka kući dr Hodžić, u razgovoru sa menadžmentom naše ustanove, na čelu sa direktoricom dr Radulović,  zaključeno je da KCCG formira tim medicinskih radnika koji bi bio uvijek spreman da djeluje u vanrednim situacijama širem svijeta.

U Crnu Goru braća Hodžić su se vratila nakon nedjelju dana

Klinički centar Crne Gore je zahvalan braći Hodžić na humanom činu, uvjeren da će njihov primjer imati odjeka u našem društvu u cilju promovisanja humanitarnog i volonterskog rada. Solidarnost je neprocjenjiva ljudska vrlina i vrijednost. Pored dr Hodžića ponosni smo i na zaposlene naše ustanove što su se na poziv menadžmenta prijavili u velikom broju da, u organizaciji Minsitrastva zdravlja i nadležnih, prije svega crnogorskih institucija, dobrovoljno odu u Tursku na ispomoć.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top