Institut za bolesti djece KCCG obilježio Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji

“U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore ove godine prvi put simbolično obilježavamo 26. mart, “Svjetski ljubičasti dan”, odnosno “Dan svjesnosti o epilepsiji”, noseći ljubičaste uniforme, dijeleći i puštajući ljubičaste balone.

Dr Nelica Ivanović Radović

Želimo na ovaj način da izrazimo punu podršku našim malim pacijentima i njihovim porodicama, a u isto vrijeme da počnemo jasno i glasno da govorimo o epilepsiji kao bolesti koja je čest pratilac djetinjstva, te da sa stručne pozicije širimo znanje o ovoj bolesti zasnovano na dokazima. Naš zadatak je da osim svakodnevnog rada preduzimamo društvene aktivnosti u borbi protiv omalovažavanja pacijenata sa epilepsijom zbog njihove bolesti i njihovog isključivanja iz svakodnevnih aktivnosti.

Osoblje Instituta za bolesti djece KCCG obilježava Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji

Epilepsija često sa sobom nosi tešku društvenu stigmu. Iako je kvalitet života određen prvenstveno trajanjem bolesti i uspjehom u kontroli napada, upravo psihološki i socijalni faktori čine jedan od glavnih činilaca terapijskog ishoda. Djeca su posebno ranjiva na društvenu stigmu, pa unaprjeđivanje znanja o epilepsiji u društvu može predstavljati šansu za poboljšanje njihovog sveukupnog kvaliteta života kroz školovanje, savjetovanje i druge vidove podrške.

Osoblje Instituta za bolesti djece KCCG obilježava Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji

Od epilepsije u svijetu boluje od 50 do 60 miliona ljudi. Incidenca je najveća upravo u dječijem uzrastu. Epilepsija narušava kvalitet života djece, posebno onih sa aktivnom bolešću. Ipak, djeca sa epilepsijom, ukoliko nemaju pridružene bolesti koje bi ih u tome spriječile, mogu da vode ispunjen život i ostvare u potpunosti svoj životni potencijal.

Osoblje Instituta za bolesti djece KCCG obilježava Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji

U tretmanu epilepsije i uspjehu na tom putu, roditelji su naši najbolji i najvažniji saveznici. Naš cilj je da se sa roditeljima još bolje povežemo kroz formiranje udruženja, organizovanje tribina i sličnih aktivnosti, radi dobrobiti naših pacijenata.”


– Dr Nelica Ivanović Radović, msci med., specijalista pedijatrije.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top