Institut za bolesti djece prvi put dobio aparat za hitna stanja

Nastavlja se niz nabavki medicinskih aparata koje Crna Gora do sada nije imala. Institut za bolesti djece najmanje je deset godina apelovao da se obezbijedi Prisma Flex aparat kog je, od donatora koji je želio da ostane anoniman, uručila ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.

Donirani aparat IBD

„Konačno, našim ljekarima, prvenstveno pedijatrijskim nefrolozima, koji imaju znanje a i volju da najljudski rade svoj posao, sada smo obezbijedili mehanizam da zbrinjavaju pacijente sa akutnim oštećenjem bubrežne funkcije različite etiologije. Obezbjeđivanje Prisma Flex aparata znači da pedijatri više neće morati svu djecu kojima je potrebna neka od akutnih dijaliznih metoda da šalju na liječenje van Instituta za bolesti djece“, navela je dr Borovinić Bojović.

Na prvom mjestu, kako je dodala, ovaj aparat služiće za hitne dijalize za kojima nastaje potreba uslijed akutnog bubrežnog oštećenja, kada je stanje pacijenta takvo da je potrebno primijeniti neku od metoda akutne dijalize.

Dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja Crne Gore

„Djecu sa ovim i sličnim vrstama privremenih i stanja opasnih po život, do sada smo najčešće hitno transportovali  na liječenje u centre u regionu. Srećom, Institut za bolesti djece će ubrzo, pod svojim krovom, zbrinjavati mališane kojima ovakva vrsta medicinskog tretmana bude potrebna“, kazala je ona.

U isto vrijeme, Prisma Flex aparat se može koristiti i za hitne plazmafereze – postupke terapijske izmjene plazme u stanjima u kojima postoji potreba za ovakvim terapijskim postupcima.

„Dakle, ovaj aprat biće pozicioniran u jedinici Intenzivne njege IBD-a i jako je značajan za jačanje kapacieteta intezivnog liječenja u Crnoj Gori“, navela je dr Borovinić Bojović.

Anonimnom donatoru, kako je naglasila, je zahvalna u ime svih građana Crne Gore

Kada se aparat koristi? Mišja groznica, trovanje…

Pedijatrijski nefrolog prim. dr Snežana Pavićević, mr sci. objasnila je da aparat pruža mogućnost eliminacije štetnih produkata i toksina, što je inače prirodna funkcija bubrega.

“Aparat će praktično omogućiti zamjenu bubrežne funkcije sve do njenog ponovnog uspostavljanja”, kazala je ona.

Prim. dr Snežana Pavićević

“Inače se radi o pacijentima koji su imali zdrave bubrege i gdje je propadanje bubrežne funkcije nastupilo u stanjima određenih bolesti koje su najčešće nebubrežne bolesti”, objasnila je dr Pavićević navodeći primjer mišje groznice ili hemolitičko uremijskog sindroma.

Sa primopredaje donacije IBD

“Ovaj sindrom obično se dešava u uzrastu do pete godine kada određeni toksini izazivaju teška oštećenja malih krvnih sudova… Ovaj aparat ćemo najvjerovatnije koristiti i kod trovanja npr. gljivama, a izvjesni modaliteti ovog aparata će se koristiti i u imunološkim bolestima, autoimunim bolestima, u neurologiji, u gastroenterologiji, u kardiologiji, u nefrologiji”, zaključila je dr Pavićević.

Obuka kadra za upotrebu aparata završava se danas.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top