’’Ja živim uspješno sa dijabetesom’’

Dijabetes melitus je jedna od najčešćih hroničnih bolesti kod djece i mladih, a incidenca obolijevanja je širom svijeta u porastu.

Hrabri mališani - heroji

Povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) edukativnim predavanjima i kulturno-umjetničkim nastupom djece oboljele od dijabetesa obilježen ovaj datum. Moderator je bila djevojčica Dunja Gulić, a pozdravnu riječ imao je direktor IBD-a dr Velibor Majić.

Dr Velibor Majić, direktor Instituta za bolesti djece
Posjetioci su bili kolege KCCG, roditelji i djeca

Ovim povodom predavanja su održali spec. pedijatrije i supspec. endokrinologije, dr Nataša Čurović Popović (“Dijabetes kod djece – kako ga prepoznati?“) i dr Maja Raičević (“Dijabetes TIP 1 kod djece u Crnoj Gori“), kao i predsjednik Udruženja roditelja djece sa dijabetesom “Beta“, dr Nebojša Gulić (“Najčešći problemi sa kojima se djeca sa dijabetesom tip1 i njihovi roditelji susrijeću“).

Dunja Gulić, moderatorka programa u IBD-u
Dr Nataša Čurović Popović u toku predavanja povodom Svjetskog dana dijabetesa
Dr Nebojša Gulić, predsjednik Udruženja roditelja djece sa dijabetesom - Beta

Pod sloganom “Ja živim uspješno sa dijabetesom« predstavila se muzičkom numerom djevojčica Mia Martina Praščević, a karatista Nenad Dulović upoznao je prisutne sa njegovim zavidnim sportskim rezultatima (vicešampion svijeta) iako i on ima dijabetes tip 1.

Dr Maja Raičević u toku predavanja

Crna Gora spada među zemlje sa visokom incidencom obolijevanja, a naročito visok broj novooboljelih je registrovan u 2021. godini, drugoj godini COVID-19 pandemije. Klinički centar Crne Gore je referentna ustanova u kojoj se ova djeca i adolescenti dijagnostikuju i liječe. Danas, 262 djece i adolescenata mlađih od 18 godina ima dijabetes melitus tip 1 u Crnoj Gori, većina ima dobru metaboličku kontrolu i liječe se najsavremenijom terapijom. Pedijatrijska dijabetologija prati tehnološki razvoj, pa su našim pacijentima dostupne najnovije formulacije insulina, senzori za kontinuirano praćenje glikemije i insulinske pumpe.

Umjetnički dio manifestacije povodom Svjetskog dana dijabetesa
Medicinsko osoblje sa djecom

Cilj održanog skupa je bio da se podigne svijest o dijabetesu, i napravi prvi korak ka smanjenju stigme i poboljšanju kvaliteta života ove djece. Istraživanje sprovedeno među djecom sa dijabetesom u Crnoj Gori koja pohađaju osnovne škole, pokazalo je da ova djeca imaju lošiji kvalitet života u odnosu na svoje vršnjake, naročito na polju funkcionisanja u školi. Pred svima nama je zadatak da edukujemo osoblje škola, vršnjake djece sa dijabetesom ali i opštu populaciju, i na taj način im pružimo snažnu podršku u borbi sa ovom bolešću.

Prisutni su imali prilike i da pogledaju likovne radove djece oboljele od ove bolesti koji su bili izloženi u holu Instituta za bolesti djece.

Osoblje KCCG sa roditeljima i pacijentima

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top