Jedan od najvećih evropskih autoriteta iz kardiohirurgije u KCCG: Nastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju

Jedan od najuglednijih evropskih kardiohirurga, direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence, dr Loris Salvador, boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore gdje je nastavio da obučava ljekare Centra za kardiohirurgiju za izvođenje mini invazivne video asistirane hirurgije.

Ova edukacija, u kojoj učestvuju naši ljekari kardiohirurzi, anestiolozi i kardiolozi iz Centra za kardiohirurgiju u perspektivi će samostalno izvoditi mini invazivne video asistirane operacije na srcu. Tokom boravka je uspješno operisano pet pacijenata koji se brzo oporavljaju i svi se već spremaju da idu kući nakon samo četiri dana od kompleksnog operativnog zahvata.

Na taj način intenzivira se razvoj Centra za kardiohirurgiju koji je osnovan 2003. godine. U centru su se i do sada izvodile određene miminalno invazivne operacije, ali se na ovaj način povećava njihov broj i to pod budnim okom jednog od najvećih evropskih autoriteta iz oblasti kardiohirurgije.

Za javnost je važno da zna da nije svaki kardiohirurški pacijent ujedno i kandidat za minimalno invazivnu proceduru jer su indikacije specifične i uske.

Prednost minimalno invazivne procedure je manja fizička trauma, kao i brži psihološki oporavak nakon operacije. Ipak, bilo da se radi o operaciji na otvorenom srcu ili o minimalno invazivnoj operativnoj proceduri, razlika, suštinski, za srce koje se operiše – ne postoji.

Inače, kardiohirurzi KCCG se strogo pridržavaju principa tzv. “maksimalno bezbjedne kardiohirurgije”, ali je poznato da je kardiohirurgija najzahtjevnija oblast medicine koja je povezana sa najvećim procentom mogućih komplikacija, mogućih ozbiljnih komplikacija i, nažalost, u određenom procentu i loših ishoda liječenja.

Ti procenti rizika u slučaju minimalno invazivne kardiohirurgije ostaju isti i veoma je važno da pacijenti prihvate to saznanje.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top