KCCG potpisao Ugovor sa svjetski poznatom profesorkom Basarom

           Klinički centar Crne Gore (KCCG) danas je potpisao Ugovor o pružanju konstultantskih usluga sa prof. dr Nadeždom Basarom, eminentnim stručnjakom, hemato-onkologom. Svjetski poznata doktorka po liječenju pacijenata transplantacijom matičnih ćelija, u narednih godinu dana pružaće konsultantske usluge hematolozima i onkolozima Kliničkog centra.

Dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG, prof. dr Nadežda Basara i direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović prilikom potpisivanja ugovora

            Konstultantske usluge, prije svega, odnose se iz oblasti hematologije na uvođenje novih metoda u liječenju akutnih leukemija (mijeloidnih i limfoblastnih) transplantacijom matičnih ćelija, dok će se iz oblasti onkologije odnositi na uvođenje ciljane molekularne terapije.

            Ugovor su potpisale direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, i prof. dr Nadežda Basera.

Menadžment KCCG sa kolegama i prof. dr Nadeždom Basarom

            Prof. Basara ovim povodom istakla je da je današnji čin od velikog značaja za KCCG jer će vrlo brzo našoj ustanovi omogućiti da iz oblasti hematologije i onkologije bude na evropskom nivou.

Prof. dr Nadežda Basara

            „Ugovor se odnosi na molekularnu dijagnostiku, preciznu molekularnu dijagnostiku, kao i na uvođenje metode autologene i alogene transplantacije u Crnoj Gori, s obzirom da se ta metoda u ovoj zemlji još uvijek ne radi. Mislim da je ovo od velikog značaja za Klinički centar zbog toga što će vrlo brzo u oblasti hematologije i onkologije biti na evropskom nivou. To ćemo naravno sve u timskom radu da ostvarimo jer to nije rad samo jednog čovjeka nego čitavog tima. Ugovor je potpisan na godinu dana, što je dovoljno da vidimo kako će funkcionisati. Sudeći po onome što sam do sada vidjela i koliko sam upoznata sa situacijom na hematoliogiji KCCG, mislim da će sve biti u redu i na vrlo dobrom nivou. I te kako sam zadovoljna trenutnom situacijom na hematologiji zbog toga što mislim da je tim ljekara izuzetno motivisan i zainteresovan za pacijente, kao i da imaju puno empatije jer je to preduslov da i sve ostalo bude u najboljem mogućem redu”, kazala je prof. dr Basara.

            Dr Radulović je kazala da je veoma ponosna što se ona nalazi na čelu KCCG u trenutku uvođenja ovako značajne terapijske metode kod veoma osjetljive grupe pacijenata a koja pripada hematologiji.

“Nažalost, do današnjeg dana bili smo prinuđeni da životno ugrožene hematološke pacijente šaljemo u inostrane centre, što je ponekad vezano sa komplikacijama budućih tretmana i odlaganjem primjene terapije. Na ovaj način ćemo napraviti značajan iskorak u kvalitetu pružanja zdravstvene usluge iz oblasti hematologije i vjerujem da će konsultacije uvažene profesorke Basara postaviti temelj za cijeli budući novi rad Odjeljenja za hematologiju u okviru Interne klinike”, rekla je dr Radulović.

Dr Radulović je podsjetila da je dan ranije otvoren i tender za izgradnju budućeg objekta Klinike za hematologiju gdje će u naredne dvije godine i naši doktori usvojiti znanje i steći početna iskustva iz oblasti transplantacije.

“Nakon toga i pacijenti će moći da budu smješteni u adekvatnom objektu za razliku od nekadašnje stare hematologije koja je predstavljala neadekvatan prostor za liječenje naših pacijenata zbog čega se njihov tretman sada obavlja u okviru Instituta za onkologiju”, zaključila je dr Radulović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top