KCCG spreman da postane centar telemedicine Zapadnog Balkana

U protekla tri dana održana je radionica na temu ”Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu”. Radionici je prisustvovao eminentan broj stručnjaka iz oblasti medicine država Zapadnog Balkana i Njemačke.

Sa radionice ”Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu”
Sa radionice: ”Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu”

Kako je zaključeno na radionici, Klinički centar Crne Gore spreman je da postane centar telemedicine Zapadnog Balkana. Takođe, ocijenjeno je da uspostavljanje ovakve vrste saradnje znači i približavanje zdravstenom standardu Evropske unije, čemu Crna Gora i teži. To su bile riječi predstavnika, kliničkih saradnika, Univerzitetske klinike Šarite i Robert Koh Instituta iz Berlina.

 

Njemački ambasador u Crnoj Gori, Peter Felten, ocijenio je da uspostavljanje ovakve vrste saradnje znači i približavanje zdravstenom standardu Evropske unije.

 

“Crnoj Gori je mjesto u sistemu Evropske unije. Jačanje naše međusobne saradnje dodatno će uticati na njihov evropski put i približiti ih zdravstvenom sistemu EU”, istakao je ambasador Felten.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten, Dragoslav Šćekić ministar zdravlja Crne Gore i direktorica KCCG dr Ljlijana Radulović
Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten, Dragoslav Šćekić ministar zdravlja Crne Gore i direktorica KCCG dr Ljlijana Radulović

Radionici je prisustvovao i ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, koji se obratio prisutnima i istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je dio ovog poduhvata.

 

“Funkcionisanje svih segmenata društva danas je nezamislivo bez digitalizacije. Ona nije zaobišla ni zdravstveni sistem. Savremena medicina se razvija pod uticajem digitalne transformacije, kao rezultat ekspanzije tehnoloških dostignuća što se odražava i u medicinsko-tehnološkoj industriji”, kazao je ministar Šćekić.

 

Šćekić je podsjetio da Ministarstvo zdravlja posebnu pažnju posvećuje unaprjeđenju zdravstvene zaštite pacijenata, čemu telemedicina može značajno da doprinese i da mu je drago što se ovako važan projekat realizuje upravo u Crnoj Gori.

Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja Crne Gore
Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja Crne Gore

“Podsjestiću da je ideja za realizaciju ovog programa imala osnovni cilj –  izjednačavanje tretmana oboljelih od KOVID-19 u svim zemljama Evrope, što se  pokazalo kao jedini put do uspjeha u borbi protiv pandemije. Ideja je konkretizovana 24. septembra 2021. godine kada je potpisan Sporazum čime je formalizovano osnivanje Saveza kliničkih saradnika Crne Gore, čiji su članovi Univerzitetska klinika Šarite i Robert Koh Institut iz Berlina, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje Crne Gore”, ističe on.

 

Šćekić kaže da osim mogućnosti razmjene iskustava i zajedničkim rješavanjem svih dilema putem primjene telemedicine, ovim projektom predviđeno je i dodatno usavršavanje domaćeg kadra.

 

“Već su realizovane posjete medicinskih timova Kliničkog centra bolnici Šarite, gdje su naši ljekari i medicinske sestre i tehničari tokom sedmodnevnog boravka imali prilike da se usavršavaju kroz praktičan rad iz oblasti interne medicine, infektologije, anesteziologije i intenzivnog liječenja”, rekao je Šćekić.

Sa radionice

Na radionici je, između ostalog, zaključeno da je ovo najbolji vid uspostavljanja saradnje i razmjene stečenih znanja i iskustava. Nema unaprjeđenja zdravstvene zaštite bez kontinuirane edukacije medicinskog kadra, a posebno međuinstiutcionalne i međunarodne saradnje zemalja regiona i Evropske unije.

Prezentacija stručnjaka iz Njemačke
Prezentacija stručnjaka iz Njemačke

Ova radionica je rezultat baš takve saradnje sa ljekarima iz Robert Koh Instituta i bolnice Šarite, a uz punu podršku ministarstava Crne Gore i Njemačke. Ovim projektom, kao i mnogo puta do sad, potvrđena je dobra saradnja između Njemačke i Crne Gore.

 

Direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, iskazala je iskrenu zahvalnost Ambasadi Njemačke u Crnoj Gori, kao i Ministarstvu zdravlja Njemačke, koji su prepoznali Crnu Goru kao pouzdanog partnera sposobnog da odgovori svim izazovima današnjice.

Dr Ljlijana Radulović, direktorica KCCG
Dr Ljlijana Radulović, direktorica KCCG

“Posebno mi je drago što su eminentni stručnjaci iz renomiranih zdravstvenih centara, kao što je Robert Koh Institut i Univerzitetska bolnica Šarite, spremni da svoja bogata medicinska znanja prenesu nama i time doprinesu jačanju sopstvenih kapaciteta za razvoj telemedicine, od čega će prednost imati i naši pacijenti i ljekari. Od izutetnog značaja je i težnja da cijeli region Zapadnog Balkana jednako poveća kvalitet zdravstvene zaštite, jer ako nas je nečemu naučila pandemija, to je da ne smiju postojati granice u tretmanu pacijenta, niti u razmjeni znanja u medicini”, zaključila je dr Radulović.

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top