KCCG standardizovao operacije deformiteta grudnog koša: Već operisana djeca od 14, 16 i 17 godina

Djeca sa deformitetima grudnog koša (Pectus Excavatum i Pectus Carinatum) koja su laičkoj javnosti poznata kao kokošje i ljevkaste grudi više ne moraju da se šalju na operacije u inostranstvo niti će morati da čekaju posebnu priliku da bi se operisali u Crnoj Gori. Operacije obje vrste pektusa postaju standardizovane procedure u Institutu za bolesti djece najveće zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

Krajem avgusta ove godine, za dva dana, u IBD-u je operisano troje djece uzrasta od 14, 16 i 17 godina. Tim ljekara koje je predvodio grudni hirurg, dr Branko Čampar, čine anesteziolog, dr Dragan Račić, specijalizant dječije hirurgije, specijalizant dječije hirurgije dr Tamara Bandović i konsultant, grudni hirurg, doc. dr Tuns Lacin iz Turske. U prosjeku, u svakoj generaciji, bilježi se oko desetak slučajeva ove vrste deformiteta.

Operacija deformiteta grudnog koša
Operacija deformiteta grudnog koša

„Ove operacije u KCCG radimo po standardima američkog hirurga dr Donalda Nasa koji je uveo ovu proceduru, uz određene korekcije. Operacija podrazumijeva uvođenje jedne ili više šipki koje se fiksiraju stabilizatorom koja ispravlja grudni koš. Šipke se nose dvije ili tri godine, nakon čega se skida taj protetski materijal, objasnio je dr Čampar.

Operacije, u zavisnosti od deformiteta, traju od 15 minuta do sat i po. 

„Nakon operacije, djeca se smještaju na odjeljenje gdje dobijaju terapiju protiv bolova. Nakon petodnevne hospitalizacije, slijedi kućni oporavak od dvije do tri nedjelje. Djeca su, međutim, odmah nakon buđenja iz anestezije radosna jer već tada shvataju da su oslobođeni deformiteta koji je, osim njihovog fizičkog zdravlja, urušavao njihovu psihu zbog čega su bili izloženi neprijatnostima među vršnjacima. Njihov osmijeh je od neprocjenjive vrijednosti nama, ljekarima, kaže dr Čampar.

američkog hirurga
Dr Dragan Račić, dr Donald Nas i dr Branko Čampar
Dr Dragan Račić, dr Tuns Lacin i dr Branko Čampar

Deformitet grudnog koša može da se uoči kod djece sa četiri godine, ali se operacije ne preporučuju prije navršene 12. godine.

Kasna adolescencija je najbolje vrijeme za operaciju, objasnio je dr Čampar.

To, međutim, ne znači da u srednjoj ili još kasnijoj životnoj dobi nijeste kandidat za operaciju.

„U inostranstvu, najstariji pacijent imao je 51 godinu, pojasnio je Čampar uz napomenu da će se operacije grudnog koša u KCCG raditi po medicinskim indikacijama, a da prioritet imaju djeca sa respiratornim i kardiološkim problemima koji su uzrokovani pektusom.

KCCG će u narednom periodu nastojati da uvede i nehirurški tretman korekcije deformiteta grudnog koša. Nadležnim ustanovama sugerisaćemo neophodnost registracije i uvoza posebnih medicinskih pomagala. To će za pacijente značiti manje agresivan tretman ovih deformiteta.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top