Klinički centar Crne Gore snažno podržava transformaciju opštih bolnica u Beranama i Kotoru u kliničko bolničke centre

Radujemo se što država dokazuje da ima sluha za ono što saopštavamo javno dvije i po godine: s obzirom na to da je KCCG bolnica prvenstveno za stanovnike Podgorice, Zete, Tuzi, Danilovgrada i Kolašina dok na najvišem, tercijarnom nivou, liječimo sve građane Crne Gore, bilo je neophodno decentralizovati sistem. 

To dokazuju i sljedeći podaci koje ću vam predočiti.

Osim, dakle, pacijenata iz Podgorice, Zete, Tuzi, Danilovgrada i Kolašina za koje je KCCG ujedno i opšta bolnica, na klinikama za hirurgiju i kardiologiju u posljednjih godinu, hospitalizovali smo oko pet hiljada pacijenata iz ostalih gradova.

Dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG

Transformacijom bolnica u Beranama i Kotoru u kliničko bolničke centre uz početak adekvatne upotrebe internih i hirurških klinika u te dvije ustanove, stvaraju se uslovi da se u KCCG upućuju samo selektovani pacijenti sa sjevera i juga i to tek nakon što se iscrpe sve mogućnosti liječenja u ova dva grada.

Pacijenti, dakle, sa jedne strane dobijaju mogućnost da se liječe u najbližnoj, adekvatno opremljenoj ustanovi, a, sa druge strane, put najtežih pacijenata ka KCCG postaje maksimalno brz i prohodan.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić
Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović

Za ovu temu je važno da se podsjetimo da je u KCCG tokom tokom 2022. godine urađeno preko milion i dvjesto hiljada pregleda, što su praktično dvije Crne Gore, a dio njih su, sigurno, mogle da obave i naše kolege u ostalim krajevima države. S naše strane, u perspekrivi se otvara put smanjenju određenih listi čekanja.

Naravno, kompletno osoblje KCCG ostaje, kao i do sada, 100 odsto na raspolaganju svim kolegama u Crnoj Gori. Naši doktori biće u svakoj bolnici u kojoj je to neophodno – od sjevera do juga, a svu medcinsku i ostalu opremu koja je mobilna ustupaćemo kada je to moguće.

Sa konferencije za medije

Čvrsto smo uvjereni da će naše cijenjene kolege iz Berana i Kotora ubrzo dokazati ono što mi tvrdimo sve vrijeme – da su internista i hirurg iz Berana i Kotora jednako dobri kao kolege interniste i hirurzi iz KCCG. Smatramo da će i Berane i Kotor postati okosnica zdravstvene zaštite naših građana, ali i turista, na sjeveru i na jugu naše zemlje. 

Ova transformacija, ujedno, predstavlja i dokaz da slijedimo politiku Svjetske zdravstvene organizacije koja insistira na ujednačenoj zdravstvenoj zaštiti u svim regionima. 

Konferencija za medije premijera i ministra zdravlja

Na kraju vas informišem da je KCCG inenzivno posvećen i završetku izgradnje tri nove klinike koje vrijede oko 15 miliona eura. Riječ je o Klinici za adultnu i dječiju psihijatriju, Klinci za infektivne bolesti i Klinici za dermatovenerologiju. Zaključno sa tim našim poduhvatima, siguran sam da ćemo, predvodeći dinamiku pozitivnih promjena na svim nivoima zdravstvenog sistema, nastaviti da budemo beskompromisna podrška i partner svim kolegama i najčvršći oslonac svake crnogorske porodice.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top