Klinički centar i Medicinaka škola zajedničkim akivnostima obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Klinički centar Crne Gore (KCCG) i JU Stručna medicinska škola Podgorica, u susret Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa, organizovali su stručna predavanja za učenike, njihove roditelje i nastavni kadar koja su održana u amfiteatru škole.

Prisutni su na poklon dobili jabuku i flajer

Tim povodom, internista-endokrinolog Interne klinike KCCG dr sc. med. Emir Muzurović kazao je “ja nijesam bio učenik Medicinske škole ali sam se uvjerio tokom godina da je ovo mjesto gdje medicina počinje« i dodao da je šećerna bolest »pošast savremenog doba“. Naknon njegovog izlaganja o dijabetesu izlaganje je imala medicinska sestra iz Instituta za bolesti djece KCCG koja je ujedno i edukator za djecu oboljelu od šećerne bolesti i njihove roditelje strukovni master zdravstvene njege Biljana Kraljević. Ona je govorila o značaju ishrane i fizičke aktivnosti u kontroli šećerne bolesti. O značaju prevencije dijabetesnog stopala govorila je glavna medicinska sestra Interne klinike i nastavnica praktične nastave u ovoj školi Sanja Minić

Dr Emir Muzurović, internista-endokrinolog Interne klinike KCCG
U toku predavanja dr Muzurovića

Na kraju je zastupnica kompanije Urion za proizvođača Medtronic Nataša Fatić prezentovala najnoviju tehnologiju liječenja pacijenata od dijabetesa proizvođača Medtronic koja je dostupna na tržištu Crne Gore. U pitanju je spoljna portabilna insulinska pumpa i senzor za kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Ona je takođe prikazala edukativni video u kojem je predstavljen momenat postavljanja dijagnoze, značaj ishrane i fizičke aktivnosti, kontrole šećera u krvi i konačno primjena terapije.

Dr Emir Muzurović, Sanja Minić, Biljana Kraljević i zastupnica kompanije Urion za proizvođača Medtronic Nataša Fatić
Sanja Minić, glavna sestra Interne klinike KCCG i nastavnica praktične nastave u JU Stručnoj medicinskoj školi
Biljana Kraljević, edukator za djecu oboljelu od šećerne bolesti
U toku predavnja

Da je današnja aktivnost naše dvije partnerske ustanove opravdala cilj i da su učenici sa punom pažnjom pratili predavanja, dokaz su njihovi tačni odgovori u kvizu o dijabetesu na pitanja koja su im pripremile nakon predavanja medicinske sestre Minić i Kraljević, a koja su se odnosila na današnje teme.

Sa predavanja učenicima, profesorima i roditeljima
U toku predavanja Sanje Minić, glavne sestre Interne klinike KCCG i nastavnica praktične nastave u JU Stručnoj medicinskoj školi
U toku predavanja Biljane Kraljević
Zainteresovani učenici JU Stručne medicinske škole u toku predavanja

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top