Kliničkom centru donacija od 570.000 eura: Kiseonička oprema za odgovor na pandemiju koronavirusa

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje i Nacionalnim koordinacionim tijelom za HIV/AIDS obezbijedio je donaciju kiseoničke opreme Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u vrijednosti od 570.000 eura.

Ukupna vrijednost dosadašnjih donacija (od 2020. godine do danas) Globalnog fonda zdravstvenom sistemu Crne Gore za odgovor na pandemiju koronavirusa iznosi oko 906.000 eura.

U sklopu Sporazuma između Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije i Ministarstva zdravlja Crne Gore za period od 2022. do 2024. godine za podršku nacionalnom odgovoru na HIV/AIDS, Globalni Fond je kroz C19RM mehanizam podrške nacionalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 odobrio još jednu izuzetno važnu donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno Kliničkom centru, u vidu kiseoničke opreme u vrijednosti od 570.000 eura.

Ova donacija podrazumijeva nabavku kiseoničkog aparata i propratne opreme, instalaciju i obuku osoblja za korišćenje opreme, a uključuje i garanciju od pet godina. Instalacijom ovog sistema će se značajno povećati kiseonični kapaciteti KCCG, neophodni zbog uvećanog broja korisnika imajući na umu da je u toku izgradnja tri klinike, a u planu su i proširenje Instituta za bolesti djece i izgradnja novog krila Kliničkog centra u kojem će biti smještena hematologija i PET-CT. Osim navedenog, instalacija sistema će sniziti trenutne troškove za kiseonik i omogućiti održivost sistema.

Klinički centar se ovim putem zahvaljuje Globalnom fondu na izuzetno važnoj donaciji koja će dodatno doprinijeti većoj pripremljenosti za buduće pandemije i epidemije, kao i na svim dosadašnjim donacijama, kako za nacionalni odgovor na pandemiju koronavirusa, tako i na epidemiju HIV/AIDS-a.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top