Klinika za ORL dobila savremeni operacioni mikroskop

8. 8. 2023.

Klinički centar Crne Gore, u cilju unaprjeđenja uslova za liječenje pacijenata, realizovao je nabavku savremenog operacionog mikroskopa za potrebe Klinike za otorinolaringologiju (ORL). Ukupna vrijednost mikroskopa je 145.079,00 €, a sredstva su obezbijeđenja iz budžeta.

Dr Slavica Đurović, direktorica Klinike za otorinolaringologiju

U subotu, 5. 8. urađena je prva fonohirurška operacija (operacija glasnih žica) ovim mikroskopom. Hiruršku ekipu predvodila je dr Slavica Đurović, direktorca Klinike za ORL a anesteziološku dr Ljubica Radunović, specijalistkinja anestezije i reanimatologije.

„Ovim aparatom su se otvorile nove mogućnosti za uvođenjem procedura koje do sada nijesmo mogli realizovati zbog nedostatka adekvatnih uslova“, naglasila je dr Đurović dodajući da su ljekari do sada za operacije koristili mikroskop predviđen za ambulantni rad, te kako navodi, kao da su „radili u mraku“.

Savremeni operacioni mikroskop

„Novi mikroskop posjeduje apohromatsku optiku, motorizovano podešavanje fokusa i automatsko i ciljano podešavanje osvjetljenja čime  se olakšava rad hirurgu. Integrisana kamera i monitor kojim se u potpunosti upravlja preko centralnog “touchscreen” korisničkog interfejsa mikroskopa omogućeno je snimanje HD slika i HD videa, lakše i brže dokumentovanje i prezentacija operacija”, objasnila je dr Đurović.

„Zahvaljujući dodatnoj optici za asistenta kao i pomenutom monitoru i kameri, stručnom timu biće lakša, dostupnija i brža edukacija i prezentacija operisanih promjena“, istakla je ona dodajući da je zadovoljstvo sada izvoditi ove zahtjevne operacije. ­­

Savremeni operacioni mikroskop za potrebe Klinike za otorinolaringologiju KCCG
U toku intervencije u OP sali KCCG

 „Najčešće operacije iz ove oblasti su fonohirurške operacije, laringomikroskopije (LMS) sa potpunim uklanjanjem lezije (289 ovih operacija urađeno u 2022. godini), kao i one u cilju dijagnostike malignih oboljenja grkljana i hipofarinksa (donji dio ždrijela). Novim mikroskopom mogu se planirati i ednoskopske operacije malignih oboljenja larinksa, kao i postepeno uvođenje otohirurških odnosno operacije uha i drugih procedura“, navodi dr Đurović.

 „Podatak da smo u 2022. godini uradili preko 350 mikrohirurških operacija, ne računajući otohirurške za koje je neophodan mikroskop, govori u prilog opravdanosti nabavke ovog mikroskopa“, sa zadovoljstvom zaključuje dr Đurović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top