Medicinski direktor KCCG: Za godinu smo uveli niz novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu

Osim u izgradnju novih klinika, uprava Kliničkog centra Crne Gore se fokusirala, čak i preko svojih mogućnosti, da iz temelja obnovi postojeća odjeljenja. To je podsjetio medicinski direktor KCCG, dr Zoran Terzić povodom obilježanja Dana KCCG, 19. decembra.

“Nakon što smo 2021. godine renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, samo ove godine u cjelosti smo obnovili Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Nekome može djelovati kao naivno ili malo, ali – nije. Ta odjeljenja, što građani jako dobro znaju, nijesu ni okrečena kako priliči od daleke 1974. godine. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, napomenuo je on.

Dodatno, kaže medicinski direktor KCCG, sve vrijeme intenzivno se radi na usavršavanju kadra čiji je konačan cilj uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

“Klinički centar nastoji da svojim znanjem, vještinama i umijećem opskrbi potrebe svih naših građana”, naveo je dr Terzić uz podsjećanje na niz novih metoda koje se od ove godine uspješno izvode u našoj bolnici.

KCCG se svrstao među deset evropskih ustanova u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija. Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Italije, očekujemo da za godinu svi naši doktori budu obučeni samostalno da izvode ove izuzetno zahtjevne intervencije, a onda da postanemo referentna ustanova kako bi kod nas pacijenti iz inostranstva dolazili na liječenje. Osim toga, ljekarsko osoblje Centra za interventnu kardiologiju je u potpunosti preuzelo rad u dvije smjene u angiosali, kompletnu pripravnost i urađeno je skoro pet hiljada procedura od početka 2022. godine.

Izdvaja se i niz novih metoda u Centru za medicinsku genetiku i imunologiju, na Klinici za očne bolesti, nove metode hirurškog liječenja koje su uvedene u Centru za digestivnu hirurgiju i Odeljenju za endokrinu hirurgijuu, na Klinici za ORL, u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku, u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, na Stomatološkoj poliklinici…

Ove godine u Institutu za bolesti djece prvi put su izvedene najsloženije operacije augmentacije bešike iz oblasti dječije urologije, prvi put je izveden hirurški zahvat “zatvaranje otvora” na nosnoj pregradi primjenom silikonske proteze, kao što je i prvi put urađena operacija urođenog defekta dijafragme i to primjenom nove metode u Crnoj Gori – mini invazivne hirurgije. Takođe, od ove godine u KCCG radimo i analize mutacije najčešćih tumora što, takođe, znači da više nema slanja nalaza u inostranstvo.

“S obzirom na to da mi ljekari doživotno učimo, a dr Cerović s pravom voli da podsjeti na Hipokrata koji je rekao da svaki ljekar mora znati šta ljekari prije njega otkriše, ispitaše i zasnovaše, posebno mi je drago što smo i tokom 2022. godine nastavili saradnju sa bolnicama u Berlinu, Minhenu i Parizu, a da na otvaranju prvog PET CT skenera u Crnoj Gori, intenzivno sarađujemo sa kolegama iz Međunarodne agencije za atomsku energiju”, naglasio je dr Terzić.

“Dužan sam posebno da naglasim više nego uspješnu saradnju sa kolegama iz Njemačke – iz Instituta Robert Koh i bolnice Šarite. Osim što se naši ljekari usavršavaju u Berlinu, izvjesno je da ćemo, zahvaljujući kolegama iz Njemačke, u perspektivi postati regionalni centar telemedicine Zapadnog Balkana”, rekao je on.

“Imamo visoke ciljeve, a vrijeme koje je za nama daje nam za pravo da sigurno zakoračamo i u 2023. godinu tokom koje ćemo održati tempo. Radimo 24 sata dnevno, 365 dana u nedjelji i tako će i ostati. Na kraju, želim da ponovim da su ljekari i svo medicinsko osoblje najbolji prijatelji svake porodice koja živi u Crnoj Gori. Tako i ostaje”, zaključio je medicinski direktor KCCG.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top