Međunarodni dan babica

Već tri decenije u cijelom svijetu se svakog 5. maja obilježava Međunarodni dan babica. Ove godine se ovaj Dan obilježava pod sloganom „Sto godina napretka“. Zanimanje babice je jedno od najljepših i najplemenitijih, ali ujedno i najodgovornijih zanimanja. One brinu o trudnicama prije, tokom i poslije porođaja i odgovorne su za dva ljudska života.

 

“Profesija babice je jedno od najstarijih zanimanja jer postoji koliko i porođaj. U antičkim vremenima poziv babica je bio isključivo rezervisan za ženski pol, jer su tada babice mogle biti samo žene koje su se bar jednom porađale, što je automatski isključivalo muški pol za bavljenje ovom profesijom. I danas su babice uglavnom žene, iako se u posljednje vrijeme u svijetu za ovaj poziv školuju i muškarci. Međunarodni dan babica Svjetska zdravstvena organizacija je ustanovila 1992. a inicijativa je potekla 1987. na Međunarodnom kongresu babica koji je održan u Holandiji. Cilj je bio da se skrena pažnja javnosti na značaj ove profesije”, istakla je glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG Sanja Šofranac.

 

Ona je navela da danas u crnogorskim porodilištima radi 125 babica, od toga njih 25 u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 

“Podaci za 2021. godinu govore da je u prosjeku jedna babica učestvovala pri rađanju 128 beba. Od ovog broja u Porodilištu KCCG za isti period rođeno je 3.210 beba što predstavlja skoro 46% ukupno rođenih beba na teritoriji Crne Gore za navedenu godinu. U proteklih deset godina u Porodilištu KCCG rođeno je 31.102 bebe što znači da je prosječan broj živorođenih beba u našem Porodilištu po jednoj babici bio 1.244 bebe. Ima li uopšte ljepšeg osjećaja u jednom poslu od ovog”, pita se Šofranac.

 

“Biti babica, ne znači samo raditi u porodilištu. Velike zasluge pripadaju i zaposlenim babicama na primarnom nivou zdravstvene zaštite gdje se dijagnostikuje i prati tok trudnoće, a zatim nakon izlaska porodilje i bebe iz porodilišta prati period babinjara”, pojašnjava ona.

 

“Ne treba zanemariti ni zdravstvenu njegu na Odjeljenju za visokorizične trudnoće, kao ni značaj babica zaposlenih na akušerskim odjeljenjima gdje porodilje borave neposredno nakon porođaja. One daju nemjerljiv doprinos za njen brzi oporavak, kao i savladavanja tehnika dojenja i što ranijeg otpusta, kako bi se radost majki što prije proširila na cijelu porodicu”,  naglašava Šofranac.

 

KCCG ima moderno opremljeno Porodilište prilagođeno budućim mamama. Ujedno je i najveće porodilište u državi gdje se godišnje obavi preko tri hiljade porođaja. U našem Porodilištu se završavaju ne samo porođaji iz Podgorice, Tuzi, Danilovgrada i Kolašina, već i iz cijele Crne Gore kod svih rizičnih trudnoća. Raspolaže sa pet moderno opremljenih porođajnih sala, kao i operacionom salom za porođaje koji se moraju završiti tzv. “carskim rezom“. Ovako opremljeno Porodilište takođe omogućava prisustvo porođaju osobe koju trudnica odabere. Savremeni porođajni stolovi omogućavaju porodilji da odabere položaj koji njoj najviše odgovara tokom rađanja djeteta.

 

“Važno je pomenuti da se od 2009. godine u Crnoj Gori u okviru srednjeg stručnog obrazovanja ne upisuje smjer ginekološko-akušerske sestre/babice, zbog zasićenosti tržišta rada ovom profesijom, s obzirom na činjenicu da se i danas na evidenciji nezaposlenih nalazi određeni broj babica što bi se moglo smatrati opravdanim”, kaže Šofranac i navodi da u našoj državi nema mogućnosti za visokim obrazovanjem ove profesije te su babice zainteresovane za dalje obrazovanje prinuđene da upisuju visoke škole u državama okruženja.

 

“Ono što za ovaj problem daje pozitivne nagovještaje jeste saznanje da se sljedeće godine na državnom nivou planiraju novi obrazovni programi. Ovu priliku iskoristila bih da nadležnima ukažem na ovaj problem i uputimo zajednički apel da se obezbijedi mogućnost za školovanje ovog profila na nivo visokog obrazovanja. Na ovaj način bi se dodatno kroz unaprjeđenje obrazovanja babica doprinijelo dodatnom podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga u zemlji”, ističe ona.

 

“Za kraj bih citirala Sheilu Kitzinger, svjetski poznatu antropološkinju: „U svim kulturama babice imaju mjesto čuvara vrata života. To su osobe koje se nose sa najjačim ljudskim emocijama: ljubavlju, strahom, nadom, čežnjom, trijumfom-taj poziv je jedinstven“. Čestitam dan babica svim svojim koleginicama u Crnoj Gori i svijetu, želeći im dobro zdravlje, puno radosti i satisfakcije u najdivnijem zanimanju/profesiji na svijetu”, zaključuje Šofranac.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top