Međunarodni dan fizioterapeuta

Međunarodni dan fizioterapeuta obilježava se širom svijeta svake godine 8. septembra nakon što je 1951. godine osnovana Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju. Tog dana fizioterapeuti skreću pažnju na njihov doprinos u poboljšanju javnog zdravlja i kvaliteta života svakog pojedinca. Fizioterapija je važna za očuvanje i poboljšanje zdravlja i kvaliteta života od rođenja pa do duboke starosti.

Ovaj dan značajan je za promociju fizioterapeutske struke i podizanje svijesti o efikasnosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i lječenju različitih oboljenja tokom cijelog životnog vijeka.

Crnogorski fizioterapeuti dugi niz godina, takođe, različitim aktivnostima obilježavaju ovaj datum kada aktivno učešće uzimaju fizioterapeuti Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CFMR) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Centar je veoma opterećena organizaciona jedinica KCCG koji sprovodi fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ambulantnih i pacijenata koji su na bolničkom liječenju. Moramo istaći i njihovu važnu ulogu koju su imali i imaju i dalje u liječenju i rehabilitaciji oboljelih od COVID-19.

Centar sprovodi ranu kardiološku, neurološku, ortopedsku, neurohiruršku i hiruršku rehabilitaciju hospitalizovanih pacijenata, ne samo na klinikama već i jedinicama intenzivnog liječenja, dva puta dnevno svakog dana, što znači i vikendom i praznicima.

Od početka godine do danas ambulantno su zbrinuta 7.144 pacijenta, kao i dodatnih 2.000 konzilijarnih pregleda od kojih je 1.883 bilo na Konzilijumu za upućivanje na rehabilitaciju u Igalo i 173 na Konzilijumu fizijatara.

Na Odeljenju za ambulantnu rehabilitaciju dnevno bude između 450-500 pacijenata, a sprovodi se elektro, ultrazvučna, lasero i magnetna terapija, zatim kinezi terapija, manuelna masaža, parafinoterapija kao i kompleksna denkongestivna fizikalna terapija u liječenju limfedema (KDFT).

Na Odeljenju za ranu rehabiliticaju na dnevnom nivou je oko 80 do 100 pacijenata koji su uključeni u neki od vidova rane rehabilitacije (ortopedska, neurološka, neurohiruška, kardiološka, kardiohiruška, rehabilitacija u jedinicama intenzivnog liječenja, kao i na Internoj i Hiruškoj llinici).  Sve navedeno se postiže zahvaljujući profesionalnom i veoma posvećenom radu zaposlenih CFMR od kojih je pet ljekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, 45 visokoškolovanih fizioterapeuta, četiri fizioterapeutska tehničara, dva masera, tri medicinske sestre i dvije radnice. Osim stručnog, zaposleni CFMR veliku pažnju posvećuju i akademskom obrazovanju. Od pet ljekar jedan je profesor, jedan primarijus a dva su na doktorksim studijama, dok tri fizioterapeuta imaju akademsko zvanje magistra.

Sa zadovoljstvom podsjećamo da je u toku renoviranje i adaptacija CFMR čime će ubrzo ova organizaciona jedinica naše ustanove dobiti savremene uslove koje zaslužuju i pacijenti i zaposleni. U pitanju je prvo ulaganje ovoga tipa u CFMR od useljenja glavne zgrade KCCG, daleke 1974. godine, do danas.

Komora fizioterapeuta Crne Gore će i ove godine organizovati obilježavanje Međunarodnog dana fizioterapeuta koji je posvećen osteoartritisu, odnosno, osobama koji imaju problema sa zglobovima kao što su bolovi, otok, otežana pokretljivost. Pored navedenih stanja, programom će biti obuhvaćene i osobe koje imaju problema uzrokovanih koronavirusom.

 

Vježbe i savjetovanje će primjenjivati licencirani fizioterapeuti u vremenskom periodu od 16 do 19 časova, 8. septembra, u Bemax parku u Podgorici. Fizioterapeuti pozivaju sve građane koji imaju bilo kakvih problema sa zglobovima ili koji su prebolovali COVID19, da toga dana dođu u Bemax park, gdje će biti u prilici da dobiju korisne savjete i učestvuju u grupnim vježbama, a sve u cilju prevencije pogoršanja postojećih i nastanka novih simptoma. 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top