Međunarodni dan sestrinstva: Naše sestre – Naša budućnost!

          Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obilježava se u cijelom svijetu svake godine 12. maja, na godišnjicu rođenja Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. U tom cilju, Međunarodno vijeće sestara (ICN) preporučuje temu koju će medicinske sestre širom svijeta istraživati tokom godine, a ovogodišnja je definisana sloganom „Naša sestre – Naša budućnost”.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen u KCCG

          Povodom njihovog dana, menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) organizovao je svečani prijem medicinskih sestara i tehničara naše ustanove, čime su istakli njihov značaj u svakodnevnom radu u liječenju i zbrinjavanju pacijenata. Povodom Međunarodnog dana, menadžment KCCG organizovao je koktel.

Dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG

         Medicinski direktor KCCG, doc. dr Zoran Terzić, kazao je da su medicinske sestre i tehničari neizostavni dio svakog zdravstvenog sistema te da, kako bez doktora, tako i bez njih, liječenje i zbrinjavanje pacijenata ne bi bilo moguće.

          “Iako se svakodnevno srijećemo i sarađujemo u iscrpljujućoj borbi za zdravlje i život naših pacijenata, iskreno se radujem što u ime menadžmenta najvažnije zdravstvene ustanove u zemlji, i svoje lično ime imam privilegiju da vam i na ovaj način, skromnom svečanošću, ukažem pažnju i zasluženo poštovanje. Moram istaći, da vi svakodnevno radite na unaprjeđenju zdravlja, sprječavanju bolesti, liječenju i rehabilitaciji naših pacijenata. Radite na različitim radnim mjestima – od patronaže do jedinica intenzivne njege – bilo samostalno ili u timu. Posmatrate i procjenjujete tjelesno i psihičko stanje i ponašanje svojih pacijenata i tako prepoznajete potrebe za njegom i osiguravate važne podatke nama ljekarima za prepoznavanje i praćenje toka bolesti” kazao je dr Terzić.

Sa obilježavanja Međunarodnog dan sestrinstva u IBD-u

          Dr Terzić je istakao da mu je posebno drago što je država konačno prepoznala značaj zdravstvenih radnika i poboljšala njihov materijalni status.

          “Vi ste naši prvi i najvažniji saradnici u svakodnevnom radu u svakom zdravstvenom sistemu. Radite izuzetno zahtjevan i iscrpljujući posao, nerijetko na uštrb svoje porodice i vas lično. Mnogo je neprespavanih noći, stresnih situacija. Odabirom ovog, najuzvišenijeg poziva, vi ste se opredijelili na besane noći, na rad bez ograničenja, i na srećne, a i na tužne trenutke. Za ovaj poziv su spremni samo odabrani. Uz želju da ste motivacija mlađim generacijama da slijede vaše stope, još jednom vam čestitam ovaj međunarodni praznik”, zaključio je dr Terzić.

Ivana Popović, glavna sestra KCCG

          Glavna sestra KCCG, Ivana Popović, kazala je da medicinske sestre i tehničari čine temelj svakog zdravstvenog sistema, čvrstu i neizostavnu kariku.

          “Bez nas i našeg profesionalnog rada nema uspješnog liječenja i izlječenja pacijenata. Mi smo odabrali najljepšu i najplemenitiju profesiju, jer u našem radu najbolje dolaze do izražaja sve one vrijednosti u koje i sama vjerujem: etika, empatija, profesionalnost i ljubaznost. Mislim da ni u jednoj profesiji kao u našoj, ne dolazi do izražaja briga, prema najčešće nemoćnima, pa samim tim zdravstvenim radnicima pripada posebna društvena odgovornost. Od našeg rada zavisi budućnost svakog društva, jer bez zdrave nacije nema napredne i prosperitene države’’, istakla je Popović.

Medicinske sestre i tehničari KCCG

          Ona kaže da, prvenstveno kao medicinska sestra, a onda i kao glavna sestra Kliničkog centra, vjeruje da budućnost ne treba da čekamo sa zebnjom, već zajedničkim naporima da uradimo sve kako bismo afirmisali ovaj poziv.

        „Mlađim naraštajima je potrebno da usadimo volju, a onda i da im ponudimo adekvatno obrazovanje i društveni status, kakav i treba da prati našu profesiju“, zaključila je Popović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top