Mitropolija donirala medicinsku opremu Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) donirala je Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CFMR), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dva aparata impulsnog magnetnog polja niske frekvencije, ukupne vrednosti 12.100,00 eura.  Aparati imaju široku primjenu u fizikalnoj medicini za liječenje, između ostalog, muskuloskeletnih oboljenja i povreda, osteoporoze, dekubita, zapaljenskog i degenerativnog reumatizma,…

Prilikom uručenja donacije KCCG

Na svečanom uručenju donacije, u prisustvu ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, menadžmenta KCCG i zaposlenih u CFMR, Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, kazao je da je običaj Mitropolije crnogorsko-primorske da svake godine donira neki važan aparat, koji je potreban za liječenje pacijenata u Kliničkom centru ili nekoj drugoj bolnici na području Crne Gore.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije
Mitropolit Joanikije, dr Nejkov i ministar zdravlja dr Šimun
Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa predstavnicima

 “Nastavili smo našu tradiciju i ove godine smo kupili dva aparata za fizikalnu terapiju. Veoma sam zahvalan na ovom dočeku, na ovoj ljubaznosti gospodina ministra, gospođe direktorice KCCG i gospođe direktorice Centra za fizikalnu medicinu i cijelom osoblju Kliničkog centra, koji ulažu ogromne napore za zdravlje našeg naroda u cjelini, što se zaista vidi po rezultatima njihovog rada. I kad vidimo tu njihovu žrtvu onda smo motivisani tom njihovom žrtvom da učestvujemo sa naše strane koliko možemo i da pomognemo da se unaprijedi zdravstvo u Crnoj Gori”, kazao je mitropolit Joanikije, upućujući čestitke povodom predstojećih božićnih praznika.

Dr Vojislav Šimun, ministar zdravlja Crne Gore

Prilikom svečane primopredaje donacije zahvalnost MPC je uputio ministar dr Šimun.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas ispred Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema uputim riječi posebne zahvalnosti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i mitropolitu Joanikiju, na još jednoj donaciji KCCG-u,“ kazao je dr Šimun.

„Vaš humani čin, uoči Božića-najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, koji, rekao bih, postaje tradicija, ima poseban značaj i važnost. Dosadašnje donacije, od ultrazvučnog aparata i novčane pomoći i sada medicinske opreme za potrebe Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dostigle su iznos od oko 45 hiljada evra, što je vrijedno poštovanja“, naglasio je dr Šimun. 

Donirani aprat
Prilikom obilaska doniranih aparata

„Vlada Crne Gore u potpunosti je posvećena unapređenju zdravstvenog sistema i očuvanju zdravlja populacije, ali svaki vid pomoći je dobrodošao i izuzetno značajan. Mitropolija je još jednom pokazala da je posvećena dobrobiti svog naroda na čemu smo vam svi veoma zahvalni“, zaključio je ministar dr Šimun, čestitajući svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti predstojeći Božić, uz želju da ih služi dobro zdravlja i da ga provedu u miru i blagostanju.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

Direktorka KCCG dr Ljiljana Radulović je kazala da je humani čin MPC, uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, najbolji način da započnemo godinu.

“Zahvaljujemo se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na ovako vrijednoj donaciji, koja će umnogome olakšati rad terapeutima i poboljšati uslugu koju pružamo našim pacijentima. Takođe smo zahvalni što je Mitropolija crnogorsko-primorska prepoznala naš rad i baš Centru za fizikalnu medicinu donirala pomenute aparate”, kazala je dr Radulović.

Dr Sonja Nejkov, direktorica Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCCG

Zahvaljujući MPC na vrijednoj donaciji, direktorica Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, dr Sonja Nejkov, pojasnila je da se impulsno magnetno polje niske frekvencije širiko primenjuje u fizikalnoj medicini i rehabiltaciji.

“Osobito sam zadovoljna što je Mitropolija izabrala da donira baš Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dva aparata za magnetnu terapiju niske frekvence, koji će umnogome značiti našim fizioterapeutima i osoblju koje će raditi na tim aparatima, kao i našim pacijentima. Aparati koji su do sada korišćeni u našem Centru starosti su između 15 i 20 godina, tako će novi koji su automatizovani i imaju noviju tehnologiju fokusiranog magnetnog talasa, značajno doprinijeti i ubrzati rehabilitaciju našim pacijentima”, istakla je dr Nejkov.

Ona je navela da je na dnevnom nivou u presjeku između 500 i 550 pacijenata na terapiji, a od tog broja 90 odsto njih koristi magetoterapiju u svom liječenju.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top