Multidisciplinarni tim Kliničkog centra uspješno izveo HIPEC proceduru

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) sa uspjehom se nastavlja izvođenje veoma kompleksne HIPEC procedure čime smo omogućili da ova tehnika bude ponovo dostupna pacijentima u našoj ustanovi, tako da se ne moraju upućivati u druge zdravstvene centre u regionu. Citoreduktivna hirurgija (CRS – cytoredutive surgery) i HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) predstavljaju metodu kombinovane terapije malignih oboljenja koja zahvataju trbušnu duplju.

Dr Miljan Zindović
Dr Ivan Đukić

Kod pacijentkinje kod koje je dijagnostikovan karcinom jajnika sa metastazama u trbušnoj duplji, nakon preopreativne pripreme, HIPEC proceduru izveo je multidisciplinarni tim KCCG-a: hirurg Centra za digestivnu hirurgiju Hirurške klinike, doktor medicinskih nauka iz oblasti onkologije dr sc. med. Miljan Zindović, ginekolog-onkolog dr Ivan Đukić, anesteziološkinja dr Dunja Zindović, anestetičarka Kristina Vidaković i instrumentari Stevan Magdelinić, Tatijana Vojvodić i Melisa Ćetković. Postoperativni tok je tekao uredno i pacijnetkinja je otpuštena na dalje kućno liječenje.

Procedura podrazumijeva kombinovanje hirurške intervencije i intraoperativne hemoterapije. Najprije se hirurškim putem odstranjuju vidljivi maligni tumori trbušne šupljine, a zatim se u trbušnu duplju aplikuje odgovarajuće hemoterapijsko sredstvo zagrijano na 42-43°C, koje cirkuliše uz pomoć odgovarajućeg aparata sa ciljem da se unište preostali maligni depoziti nevidljivi golim okom. Direktno lokalno dejstvo i zagrijavanje hemoterapijskog sredstva povećava njegovu efikasnost, a zbog niske sistemske apsorpcije može se primijeniti veća doza bez pojave neželjenih efekata koji prate sistemsku intravensku hemoterapiju.

Sama procedura CRS i HIPEC je vrlo zahtjevna i podrazumijeva dobru dijagnostiku i procjenu zdravstvenog stanja pacijenata koji su kandidati za ovu metodu, temeljnu preoperativnu pripremu i multidisciplinarni tim kako bi se izvela uspješno i bezbjedno za pacijenta. U mnogim zemljama HIPEC predstavlja standardni tretman pacijenata sa III stadijumom karcinoma jajnika, koji je treći po redu najčešći ginekološki karcinom i koji se, zbog izostanka specifičnih simptoma, u preko 75% slučajeva otkriva u tom uznapredovalom stadijumu.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top