Nema mjesta panici: Bolničke infekcije stare su koliko i same bolnice

Intrahospitalne, nozokomijalne ili bolničke infekcije, stare su koliko i same bolnice. I one se, na svjetskom nivou, danas javljaju u razvijenim zemljama od 5-10 odsto hospitalizovanih, a u zemljama u razvoju taj procenat se kreće između 15 i 20 odsto pacijenata. Jedina bolnica bez klostridije je bolnica bez pacijenata.

U okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) radi Odjeljenje za bolničku epidemiologiju kao i Komisija za intrahospitalne infekcije zahvaljujući čijem radu se, takođe, sve vrijeme omogućava kontinuitet pružanja svih zdravstvenih usluga. Kao primjer, navešćemo Vam redovan rad KCCG tokom pandemije koronavirusa uprkos ekstremno lako prenosivoj zaraznoj bolesti.

Trenutno se na Klinici za ortopediju i traumatologiju liječi ukupno pet pacijenata kod kojih je izolovana bakterija Clostridium difficile, od kojih su tri pri izlječenju dok su druga dva novoinficirana. Najvažnije je da su svi pacijenti dobrog opšteg stanja.

Kada se pojavi ova infekcija, jedna od mjera je izolacija pacijenta samostalno u sobi ili kohortna izolacija (inficirani pacijenti istom bakterijom mogu biti smještani zajedno). Stim u vezi, i u konkretnom slučaju su preduzete sve protokolom predviđene mjere za liječenje, sprečavanje i dalje suzbijanje širenja ove infekcije kao i adekvatna terapija.

Treba napomenuti da spore Clostridium difficile možemo unijeti bilo kada, koje u crijevima miruju, a davanjem antibiotika uništava se normalna crijevna flora i provocira pomenutu bakteriju na lučenje toksina i pojave klničkih simptoma (diareja).

 

Osim što KCCG u kontinuitetu vodi računa o higijeni pacijenata, a preventivno uvjek upozoravamo i na higijenu ruku, u foksu je i sterilizacija intstrumenata, a kojim smo povodom, prvi put od 2003. godine, obezbijedili novi aparat.

Podsjećamo Vas da je minulog petka u KCCG instaliran i odmah počeo sa radom novi automatski prolazni parni sterilizator u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka. To je prvi put da KCCG u posljednje dvije decenije nabavlja takav aparat.

Novi aparat je namijenjen parnoj sterilizaciji na temperaturama opsega od 121ºC do 135ºC kapaciteta 609l. U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63l. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC.

 

Epidemiolog dr Miro Knežević, Načelnik Odjeljenja za bolničke infekcije

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top