Njemačko zdravstvo kao uzor: Doktori KCCG iz intenzivnih jedinica obučavaće se u Berlinu

Njemački zdravstveni standardi su uzor Crnoj Gori, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić nakon učešća delegacije Ministarstva zdravlja na Svjetskom zdravstvenom samitu koji je 17. i 18. oktobra održan u Berlinu. Ovo je drugi put da Crna Gora učestvuje na samitu čiji je ovogodišnji slogan “Naprijed: Biramo zdravlje”.

Nakon Svjetskog zdravstvenog samita, crnogorska delegacija posjetila je bolnicu Šarite i Institut Robert Koh sa kojima su KCCG i IJZCG uspostavili direktnu saradnju prošle godine, tokom najjačeg udara korona virusa.

Delegacija Ministarstva zdravlja na Svjetskom zdravstvenom samitu
Delegacija Ministarstva zdravlja na Svjetskom zdravstvenom samitu

Šćekić je tom prilikom ocijenio da je saradnja crnogorskih zdravstvenih ustanova sa kolegama iz Berlina dala značajnije rezultate i od očekivanih.

“Nakon što su naši ljekari i osoblje KCCG iz više navrata boravili u bolnici Šarite i pošto su kolege iz Njemačke najvećoj crnogorskoj bolnici donirali robota za telemedicinu kako bismo ujednačili terapiju i tretman COVID pacijenata u Berlinu i Podgorici, dogovoreno je da upravo KCCG postane regionalni centar za telemedicinu”, podsjetio je Šćekić.

Osim toga, kako je naglasila direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović ohrabruje i što se privodi kraju dogovor u vezi sa obukom doktora KCCG iz jedinica intenzivne njege u Berlinu.

“Tako ćemo, nakon ujednačenog liječenja COVID pacijenata u Crnoj Gori i Njemačkoj, iste standarde primijeniti u tretmanu najtežih pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega“, ocijenila je Radulović.

Doktori KCCG iz intenzivnih jedinica obučavaće se u Berlinu
Doktori KCCG iz intenzivnih jedinica obučavaće se u Berlinu

U crnogorskoj delegaciji, uz ministra, bili su državni sekretar, Vladimir Obradović, direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović sa kolegama Zoranom Terzićem, Žankom Cerović i Marijom Krnjević kao i direktor IJZCG Igor Galić sa saradnicima.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top