Novi informacioni sistem KCCG-a u funkciji: Efikasniji sistem rada za zaposlene, kvalitetnije usluge za pacijente i pacijentkinje

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u funkciji je novi informacioni sistem, koji će zaposlenima ove najveće zdravstvene ustanove u zemlji unaprijediti svakodnevni rad, a pacijentima i pacijentkinjama omogućiti jednostavniji, bolji i efikasniji pristup zdravstvenim uslugama.

Implementacija informacionog sistema KCCG-a jedna je od najznačajnijih aktivnosti projekta „Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori“, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Cilj ovog projekta, čija je ukupna vrijednost više od tri miliona eura, je uspostavljanje integralnog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji će omogućiti efikasno upravljanje cjelokupnim sistemom zdravstvene zaštite. To će donosiocima odluka u sektoru zdravstva omogućiti da donose strateške odluke koje su bazirane na dokazima na osnovu pravovremenih i pouzdanih podataka. Takođe, IZIS će pomoći i zdravstvenim radnicima  da uvidom u pravovremene i pouzdane informacije o svojim pacijentima  donose odluke o daljem toku liječenja.

Imajući u vidu da KCCG pruža više od 60% ukupnih zdravstvenih usluga u Crnoj Gori, uvođenjem informacionog sistema ne samo da će se doprinijeti modernizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, već će kroz povećanje njegove efikasnosti i značajnu uštedu i vremena i sredstava, poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga.

Naslovna strana informacionog sistema

Ključne prednosti ovog sistema su automatizovano vođenje medicinske dokumentacije u elektronskoj formi na jednom mjestu, povezivanje različitih klinika i odjeljenja i napuštanje dosadašnje prakse višestrukog unosa podataka, što je, zbog obimne dokumentacije i utrošenog vremena, značajno opterećivalo svakodnevni rad zaposlenih KCCG-a. Dodatno, novi informacioni sistem omogućava pristup laboratorijskom i radiološkom informacionom sistemu unutar KCCG, integrisanost centralne apoteke i medicinskog dijela informacionog sistema i praćenje potrošnje ljekova po pacijentu, praćenje stanja zaliha ljekova, sanitetskog materijala, automatsko praćenje ugovora  o javnim nabavkama sa integrisanosti nabavke i magacina, finansija i računovodstva, povezuje KCCG sa drugim institucijama iz zdravstvenog sistema, poput Fonda zdravstva,  Instituta za javno zdravlje, Instituta za ljekove i medicinska sredstva, sa Zavodom za transfuziju krvi, omogućavajući na taj način preciznije praćenje potrošnje ljekova i racionalizaciju i efikasnije upravljanje svim finansijskim, materijalnim i ljudskim resursima KCCG-a.

„Ministarstvo zdravlja prepoznaje prednosti koje nosi digitalizacija i politike koje doprinose razvoju digitalnog zdravlja. U tome imamo i podršku Vlade koja nam je i opredijelila značajna sredstva kako bi taj proces doveli do kraja, ali i UNDP-a uz čiju pomoć sprovodimo digitalizaciju. Informatizacija Kliničkog centra Crne Gore donijeće  značajne benefite cjelokupnom zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori jer se radi o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori sa oko 40 organizacionih jedinica među kojima su klinike, Institut za bolesti djece, centri, poliklinike, administrativne i tehničko inženjerske službe i servisi. Ovim sistemom ostvarićemo bolji uvid u raspoložive zdravstvene resurse Kliničkog centra, kvalitetnije planiranje i praćenje razvoja KCCG, a možda najvažnije iz ugla KCCG-a, lakše upravljanje veoma složenim sistemom, ljudskim,  finansijskim i matrijalnm resursima u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite po principu građanin/pacijent u centru“, rekao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, izjavila je da je izuzetno ponosna što je Klinički centar uveo informacioni sistem koji će predstavljati prekretnicu u radu ustanove i pružiti brojne prednosti kako zaposlenima, tako i pacijentima i pacijentkinjama. Kako dr Radulović kaže, ovaj sistem predstavlja značajan korak naprijed ka unapređenju zdravstvenih usluga koje pružaju, a posebno ka efikasnijem i jednostavnijem pristupu pacijenata tim uslugama.

„Uvođenje ovog informacionog sistema rezultat je našeg stalnog nastojanja da pratimo moderne tehnološke trendove i primijenimo ih u zdravstvenom sektoru. Sistem je pažljivo osmišljen i implementiran kako bi odgovorio na specifične potrebe naše najveće zdravstvene ustanove u zemlji. Kroz snažnu saradnju svih zaposlenih sa stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija, uspjeli smo stvoriti alat koji će nam omogućiti da radimo efikasnije i pružimo još bolju zdravstvenu njegu našim pacijentima. Jedan od ključnih benefita ovog informacionog sistema je poboljšanje komunikacije i razmjene podataka među zdravstvenim ustanova. Uvođenjem centralizovanog sistema za skladištenje i dijeljenje medicinskih informacija, olakšaćemo pristup relevantnim podacima, što će ubrzati proces dijagnostike i liječenja. Naši ljekari, medicinske sestre i tehničari imaće sveobuhvatan uvid u medicinsku istoriju pacijenta, rezultate laboratorijskih analiza, dijagnostičke slike i druge relevantne informacije kako iz naše ustanove, tako i iz svih ostalih ustanova javnog zdravstva. Ovo će omogućiti bolju koordinaciju timova, efikasniju podjelu rada i donošenje informisanih odluka“, kazala je dr Radulović.

Server u KCCG

Kako ističe dr Radulović, uvođenjem elektronskog sistema zakazivanja pregleda i izdavanja uputa, pacijenti će moći da zakažu svoje termine brže i jednostavnije. Potpunom implementacijom sistema u narednom periodu, omogućiće se i bolje upravljanje resursima, kako ljudskim, tako i materijalnim, što će olakšati planiranje sredstava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

„Uvođenje novog informacionog sistema nije samo jedan korak ka modernizaciji naše ustanove, već i potvrda naše posvećenosti pružanju visokokvalitetne zdravstvene njege našim pacijentima. KCCG će nastaviti da ulaže napore u uvođenju naprednih tehnologija koje će omogućiti razvoj novih rješenja kako bi ostali lideri u oblasti zdravstva u našoj zemlji. Na kraju, želim da istaknem da je ovaj informacioni sistem samo jedan dio našeg šireg cilja da osiguramo najbolju moguću njegu za sve pacijente. Nastavićemo da se usredsređujemo na unapređenje stručnosti naših zaposlenih, proširenje naših kapaciteta i pružanje vrhunskih medicinskih usluga za dobrobit svih građana Crne Gore“, zaključila je dr Radulović.

„Prepoznajući digitalizaciju kao jedan od mehanizama za ljudski razvoj, jačanje otpornosti društva i obezbjeđivanje jednakih šansi svim građanima i građankama, UNDP u Crnoj Gori aktivno doprinosi digitalnoj tranformaciji crnogorskih institucija. U vrijeme pandemije COVID-19, vidjeli smo da efikasno pružanje zdravstvene zaštite postaje još važnije u vanrednim i kriznim situacijama i shvatili da je digitalna transformacija nezaobilazna komponenta unapređenja kvaliteta života svih građana i građanki. Zato smo, zajedno sa Vladom Crne Gore i uz podršku ostalih razvojnih partnera, podržali kreiranje rješenja koja jačaju zdravstveni sistem, ubrzavaju digitalnu transformaciju institucija i omogućavaju široku upotrebu digitalnih alata – uvijek sa fokusom na građane i građanke i njihove potrebe“, poručila je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova.

 

Ministarstvo zdravlja
Klinički centar Crne Gore

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top