OD DANAS JE KCCG BOGATIJI ZA NOVI SAVREMENI APARAT ZA MAGNETNU REZONANCU

U Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece (IBD-a) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) instaliran je novi aparat za magnetnu rezonancu (MR) u vrijednosti preko 500.000,00€ bez PDV-a. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare.

„Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem realizaciju još jednog važnog projekta za KCCG i crnogorsko zdravstvo uopšte. Aparat za magnetnu rezonacu (MR) od 1,5T najnovije generacije instaliran je u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece (IBD-a) KCCG u vrijednosti preko 500.000,00€ bez PDV-a, rekla je direktorka KCCG Zorica Kovačević.

„Kao što je javnost već upoznata, 400.000,00€ obezbijedio je dr Nikholas Alisse sa svojim poslovnim partnerima iz Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), dok je preostali iznos obezbijeđen iz sredstava KCCG“, pojasnila je ona.

„Ovaj, veoma važan projekat, realizovan je zahvaljujući donatorima, uz punu podršku Vlade CG. Od danas će naši najmlađi pacijenti imati priliku da budu dijagnostikovani na savremenom aparatu. Na ovaj način obezbijedili smo kvalitetnu i dostupnu dijagnostiku magnetnom rezonacom za najmlađe pacijente“ rekla je Kovačević.

„O značaju ovog projekta dovoljno govori podatak da se u Institutut za bolesti djece vrši  pregled na magnetnoj rezonanci za svu djecu iz Crne Gore koja imaju potrebu za ovim vidom dijagnostike. Dosadašnji aparat za magnetnu rezonancu star je više od 10 godina i bio je podložan čestim kvarovima. Bio je, takođe, neadekvatan i spor za potrebe koje iziskuje dijagnostika, naročito vunarabilne kategorije djece. Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima  oko 4000 djece, a u određenim momentima zbog kvarova na aparatu nijsmo bili u mogućnosti da im obezbijedimo pregled“ kazala je Kovačević.

„Želim da podsjetim da smo uz nabavku novog magneta, sredstvima obezbijeđenim iz budžeta, nabavili i neophodnu prateću opremu kao što je aparat za anesteziju. Ovaj aparat neophodan je prilikom dijagnostike najzahtjevnije djece kao što su djeca sa posebnim potrebama, djeca sa autizmom, mala djeca i neonatusi. Sada više neće biti potrebe da se prilikom dijagnostike vunarabilne kategorije djece, snimanja ponavljaju više puta ili da budu obavljana na aparatima u Centru za radiološku dijagnostiku. Upravo zbog neadekvatne pripreme oko 37% mališana je više puta ponavljalo pregled a njih 10% nije završilo pregled u našoj ustanovi“ pojasnila je dalje Kovačević.

„Sve navedeno dovoljno govori o značaju nabavke jednog ovakvog aparata za potrebe naše najmlađe populacije, kazala je ona i izrazila zahvalnost osoblju IBD-a, što su, kako je rekla, „imali strpljenja i razumijevanja te svojim znanjem i  profesionalnim odnosom pružali djeci visokokvalitetne zdravstvene usluge i pored poteškoća sa MR dijagnostikom. Od danas će i pacijenti i osoblje imati benefite, djeca u liječenju a zaposleni u svakodnevnom radu“, kazala je Kovačević.

Direktorka Kovačević je na kraju izrazila zahvalnost Vladi CG i donatorima.

„Zahvalnsot dugujemo i Vladi Crne Gore na čelu sa predsjednikom Markovićem, koji je uvijek imao razumijevanja za potrebe KCCG I crnogorskog zdravstva uopšte. Takođe se zahvaljujem i kompaniji Glosarij Podgorica koja je u veoma kratkom roku isporučila aparat nakon završene tenderske procedure. Dozvolite mi da još jednom izrazim posebnu zahvalnost našim dragim prijateljima, koji su imali razumijevanja za potrebe KCCG, a samim tim i zdravstvenog sistema Crne Gore“, rekla je ona.

„Danas najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori postaje bogatija za aparat koji će biti na usluzi našim najznačajnijim pacijentima- našoj djeci“ kazao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.

 

„Pregledi magnetnom rezonancom omogućiće jasnu i preciznu dijagnostiku i planiranje tretmana djeteta. Najveći benefit ovog magneta je što će obezbijediti bolje uslove za liječenje  djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, te skraćenja procesa liječenja. Pregledi će biti kvalitetniji, postavljanje dijagnoze preciznije, komfor veći, a vrijeme snimanja kraće. Budućnost u  pedijatrijskoj radiologiji je primjena ultrazvuka i MR dijagnostike koje su potpuno neškodljive, a ovaj aparat je realnost koja će od danas biti dostupna  u Institutu za bolesti djece ovdje u Podgorici“, rekao je Hrapović.

„Prioriteti crnogorskog zdravstva su obezbjeđivanje sveobuhvatne, dostupne i visoko kvalitetne zdravstvene zaštite, a u ispunjavanju tih ciljeva neophodno je pratiti i savremene tehnologije, kako bi išli u korak sa standardima. U tom smislu, sa ponosom želim istaći da je samo u prošloj godini, u izgradju, adaptaciju i renoviranje objekata zdravstvenih ustanova uloženo oko 3,1 milion eura, a za kupovinu opreme opredijeljeno gotovo 12 miliona , od čega je jedan dio iskorišćen, a ostatak će biti realizovan u ovoj godini. Izdvojio bih linearni akcelerator i magnetnu rezonancu od 3 tesle, vrijedne više od 4 miliona eura“, kazao je ministar Hrapović .

 

„Ipak, živimo u ekonomski izazovnim vremenima i vodimo konstantnu borbu sa problemima koji ne zaobilaze ni najrazvijenije države sa daleko većim budžetima nego što je naš, pa nam je zato pomoć društveno odgovornih pojedinaca i kompanija od velikog značaja. Donacijama vrijednim više od milion i po eura u prošloj godini, Klinički centar je rekonstrukcijama značajno promijenio svoju unutrašnjost i sada pruža veći osjećaj komfora našim pacijentima. A svakako najznačajnija pojedinačna donacija od 400 hiljada eura jeste magnetna rezonanca za Institut za bolesti djece, pa koristim priliku da se još jednom zahvalim našim prijateljima iz Ujedinjenih arapskih emirata, koji su omogućili da od danas crnogorski mališani imaju svjetski standard liječenja u svojoj zemlji, a zaposleni u zdravstvenom sistemu bolje uslove za odgovoran i posvećen rad koji obavaljaju“, rekao je ministar Hrapović.

U ime donator prisutnima se obratio dr Nikolas Alissa.

„Nama je jako drago što ćemo danas zapisati ovaj dan u našim životima, to smo pomogli Crnu Goru. Moji drugari nikad nijesu bili na Balkanu, prvi put su došli u Crnu Goru, i doći će opet“ kazao je dr Alissa, ističući da je ovo početak saradnje i da će nastaviti da pomažu našu ustanovu i dalje, naglašavajući da je inicijativa potekla od gospodina Mila Đukanovića koji uživa veliki ugled u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Inicijativa je došla vrlo brzo u septembru od strane gospodina Đukanovića kad je bio u posjeti Emiratima. Kao što znate on ima dobar odnos, veoma dobar odnos sa državom i sa ljudima“, kazao je dr Alissa.

 

„Ja sam bio spreman da to preuzmem na sebe sa nekoliko svojih drugara i radujemo se što smo uspjeli da pomognemo Crnoj Gori. Zahvaljujem svima, vlasti u Crnoj Gori. Dozvolite mi da zahvalim Crnoj Gori kao državi što ima dobar odnos sa Emiratima, i nastoji da uljepša odnose svakim danom“, rekao je dr Alissa i stičući da su njegovi prijatelji odmah bili spremni da pomognu Crnoj Gori, naročiti kada su čuli da da se radi o djeci.

„Još jednom naglašavam da će ovaj dan ostati ubilježen u mom životu i nastojaću da pomognem ovoj zemlji. Ovo je moj narod i volim ovu zemlju kao da mi je druga kuća! Hvala vam puno“. Kazao je dr Alissa.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top