Održana „Pilot 2“ faza IPA projekta promovisanja e-zdravlja u KCCG: Nastavljena saradnja između Crne Gore, Italije i Albanije

Poboljšanje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana, korišćenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) cilj je projekta PHASE „Promovisanje e-zdravlja u prekograničnoj oblasti putem stimulisanja lokalnih ekonomija, koji se finansira u okviru programa prekogranjične saradnje – Interreg IPA Italija-Albanija-Crna Gora.

Prezentacija projekta KCCG

Kao što smo i ranije rekli, u projektu, pored Kliničkog centra, iz Crne Gore učestvuju i Ministarstvo zdralja i Privredna komora Crne Gore, a pored njih dio tima su i partneri iz Italije i Albanije. Ovim projektom predviđeno je razvijanje tri pilot aktivnosti, koje će biti usklađene sa potrebama građana.

Prilikom sastanka u KCCG

U Kliničkom centru danas je održana “Pilot 2” faza IPA projekta na temu “Rijetke neurodegenerativne bolesti”. Projektom se želi poboljšati opšte zdravlje i kvalitet života građana u prekograničnim oblastima između Italije, Albanije i Crne Gore korišćenjem Inhibitornog kontrolnog testa, poboljšanjem samokontrole bolesti i pružanjem zdravstvenih usluga direktno pacijentima. “Pilot 2” faza odnosi se na razvoj i validaciju dijagnostičko-terapeutske pomoći (PDTA) a koja koristi Inhibitorni kontrolni test za neurodegenerativne patologije, a koji će biti testiran na prekograničnom nivou.

Prof. dr Giancarlo Logroscino i dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

Direktorica KCCG, dr Ljljana Radulović, iskazala je zadovoljstvo današnjom prezentacijom projekta i nastavku saradnje sa eminentnim ljekarima.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

 “Čini mi izuzetnu čast i zadovoljstvo da smo danas u Kliničkom centru ugostili eminetne ljekare i stručnjake iz Italije. Događaj se odnosi na “Pilot 2” fazu projekta koji ima za cilj razvoj i valorizaciju dijagnostičko-terapeutske pomoći za neurodegenerativne patologije, a koja će se testirati na prekograničnom nivou. Ovo je još jedan od veoma važnih projekata za KCCG, koji uključuje razvoj digitalne platforme na osnovu koje će se putem integrisane njege pratiti pacijenti sa neurodegenerativnim bolestima, kao i razvoj platforma za daljinsko praćenje hroničnih pacijenata”, istakla je dr Radulović.

Prof. dr Giancarlo Logroscino, Center for Neurodegenerative Diseases and Aging Brain, University of Bari Aldo Moro, Fondazione Cardinale G. Panico

Prof. dr Giancarlo Logroscino, neurolog, direktor Centra za neurodegenartivne bolesti i starenje mozga Univerziteta u Bariju “Aldo Moro”, ujedno i profesor na Univerzitetu, istakao je da je PHASE projekat u evropskoj zajednici finansirani projekat koji ima za cilj da razvije infrastrukturu telemedicine unutar tri zemlje: Crne Gore, Albanije i Italije.

“Ovaj projekat je osnovan prije četiri godine. U sklopu projekta razvićemo platformu koja će identifikovati pacijente sa rijetkim neurodegenerativnim bolestima. Na taj način prikupljaćemo pacijente sa rijetkim neurodegenerativnim bolestima koji će kasnije biti prebačeni sa njihovim podacima unutar platforme a koji će biti korišćeni na isti način u tri zemlje. Nadamo se da će budući projekat telemedicinske infrastrukture omogućiti da komuniciramo sa pacijentima kod kuće pomoću mobilnog telefona i aplikacije za mobilni telefon. Aplikacija će omogućiti ljekaru da obavi telemedicinsku “posjetu” sa pacijentom kod kuće. Ovo je veoma važan projekat za ove tri zemlje, ali isto tako i za Evropu. Nadam se da ćemo uspjeti u ovome”, zaključio je prof. dr Logroscino.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top