Okrugli sto: “Uticaj korupcije u zdravstvu na ranjive grupe”

U organizaciji Centra za monitoring I istraživanje (CeMI) održan okruli sto na temu: “Uticaj korupcije u zdravstvu na ranjive grupe” u kojem je učestvovala direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Ljiljana Radulović.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović
Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović

Direktorica KCCG, Ljiljana Radulović, smatra da je potrebno povećati svijest građana da postoji zaštitnik prava pacijenata u toj instituciji koji je dostupan svakog radnog dana.

„Ne možemo reći da pacijenti nisu upoznati sa postojanjem ovakvog instituta u našoj ustanovi, jer smo u prosjeku prethodne godine imali u svakom kvartalu oko 150-180 prigovora pacijenata, a oko 750 na godišnjem nivou. Niti jedan prigovor se nije odnosio na korupciju u zdravstvenom sistemu u našoj zdravstvenoj ustanovi“, istakla je Radulović.

Uticaj korupcije u zdravstvu na ranjive grupe
Uticaj korupcije u zdravstvu na ranjive grupe

Ukazala je da se 50 odsto prigovora pacijenata odnosilo na listu čekanja, a da se oko pet odsto u prosjeku odnosilo na odnos zaposlenog prema pacijentima.

Radulović je ocijenila da je decentralizacija zdravstvenog sistema jedini mogući koncept u cilju povećanja njegove efikasnosti.

Okrugli sto
Okrugli sto

„Mi nosimo 67 odsto zdravstvenih usluga u ovoj državi. Ukoliko se te usluge ne pružaju u regionalnim centrima, nama će trebati da povećamo broj zdravstvenih radnika za pet puta. Ne može se ići na povećanje broja pacijenata, jer uvijek imamo pad kvaliteta. Moramo ići na redistribuciju zdravstvenih usluga na tlu cijele države“, istakla je Radulović.

Smatra da je potrebno da se normira proces pružanja zdravstvenih usluga, navodeći da će na taj način zaposleni pratiti norme, a biće i zaštićeni od potencijalnih tužbi.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top