Osmijeh je najbolji lijek

Udruženje „CRVENI NOSOVI klaunovidoktori“ po prvi put u posjeti Crnoj Gori

 

Podgorica, 24. april 2018. – Povodom obilježavanja godišnjice poslovanja, Addiko Bank AD Podgorica omogućila je jedinstvenu humanu posjetu međunarodne organizacije „CRVENI NOSOVI klaunovidoktori“ Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore.

Dvočlani tim klovnovadoktora posjetio je danas mališane koji se liječe u Institutu za bolesti djece, kako bi im smijehom, muzikom i životnom radošću olakšali boravak u bolnici. Klovnovidoktori su posebno edukovani profesionalci, koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima kako bi se lakše nosili sa stresom uzrokovanim bolešću. Obilazeći pacijente od kreveta do kreveta i pružajući individualni tretman, klovnovidoktori donose smijeh i srećne trenutke u problematične i teške situacije sa kojima se djeca tokom boravka u bolnici suočavaju.

Klovnovima su se pridružili i zaposleni Banke, koji kroz program korporativnog volontiranja pod nazivom “Addiko Cares” direktno učestvuju u društveno odgovornim aktivnostima kompanije. Ovo prilikom su vrijedno sakupljali igračke i doniralih ih mališanima u zajedničkoj “klovn-viziti”.

„Podrškom različitim društveno odgovornim projektima nastojimo doprinijeti razvoju zajednice i pomoći da se bar umanje nečiji problemi, kako kroz donacije, tako i kroz akcije zaposlenih. Vrijednost posjete Crvenih nosova, koju smo sa velikim entuzijazmom organizovali, je u njihovoj sposobnosti da pronađu radost u svakome od nas i da od svega stvore igru. Ništa nije ljepše vidjeti i doživjeti od dječjeg osmijeha, posebno na ovom mjestu.“ – izjavio je Christoph Schoen (Kristof Šon), glavni izvršni direktor Addiko Bank AD Podgorica.

„Posebnost  ove akcije je da i u najtežoj situaciji stvori čaroliju i unese razlog za radost. Smijeh kao pozitivna strategija borbe s bolešću ima terapeutski učinak i zato su klovnovidoktori veoma nam dragi  gosti“, izjavila je direktorica Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, dr Sonja Milašinović.

“Zahvaljujem se našim prijateljima iz Addiko banke što su našli načina da angažovanjem članova Udruženja “CRVENINOSEVI klaunovidoktori” unesu radost u ne tako vesele boslesničke dane naših malih pacijenata i da im na taj način ovaj dan učine posebnim. Posjetom klaunovadoktora naši pacijenti dobili su i jednu lekciju, da ne mora biti baš sve onako kako izgleda i da i u teškim situacijama po njih pokušaju naći zrnce radosti i ljepote. Želim klaunovima doktorima da i dalje budu ambasadori dječijeg osmijeha i da naše poznanstvo preraste u tradicionalno prijateljstvo na radost naših malih pacijenata”, kazala je dr Milašinović.

„Naši klovnovidoktori su profesionalni umjetnici u području izvedbene i cirkuske umjetnosti i drago nam je što kroz naš program umjetnost dolazi u zdravstvene i socijalne ustanove, jer upravo snaga umjetnosti transformiriše tugu u radost i nemoć u snagu. Raduje nas poziv Addiko banke iz Crne Gore da posjetimo djecu na liječenju u Institutu za bolesti djece u Podgorici, kako bismo prezentovali naš program i pokazali kako smijeh zaista pomaže“, izjavio je umjetnički direktor i osnivač udruženja CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, Zoran Vukić.

Misija CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je pružanje psihosocijalne podrške ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnici, pomoću humora i životne radosti. U CRVENIM NOSOVIMA trenutno djeluje 25 klaunovadoktora, profesionalnih umjetnika, posebno edukovanih za rad u bolnici. U 7 godina djelovanja klaunovidoktori donijeli su smijeh i radost na lica više od 97.700 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih, a samo u 2017. godini posjetili smo 23.708 djece i starijih širom Hrvatske.

 

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top