PLAVE TRAKE NA DRVETU ISPRED INSTITUTA ZA ONKOLOGIJU KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE

Simboličkim kačenjem plavih traka na drvo, koje su simbol borbe protiv raka debelog crijeva, ljekari Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), obilježili su Svjetski mjesec borbe protiv raka debelog crijeva. Događaj je organizovan u okviru prve nacionalne kampanje „Slušajte svoj stomak“, u organizaciji Crnogorskog udruženja medikalnih onkologa, koja ima za cilj da ukaže na značaj prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja raka debelog crijeva.

Institut za onkologiju KCCG

Svaki četvrti pacijent u Crnoj Gori  kome se dijagnostikuje karcinom debelog crijeva obrati se ljekaru kasno, u metastatskoj fazi bolesti i zato je neophodno da svi stariji od 50 godina jednom godišnje urade kontrolne testove, a ukoliko imaju učestale stomačne probleme, bez obzira na godine,obavezno je da se jave izabranom ljekaru“, izjavila je dr Sanja Lekić, direktorka Instituta za onkologiju KCCG i dodala da je rak debelog crijeva treći vodeći uzrok umiranja od maligniteta u Crnoj Gori.

„Ukoliko se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme, čak 90% pacijenata bi imalo uspješno liječenje“, zaključila je dr Lekić.

Ispred Instituta za onkologiju KCCG

 „Najčešći simptomi na koje treba obratiti pažnju su promjene u pražnjenju crijeva koji traju u dužem periodu, zatvor, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, krv u stolici, bolovi u trbuhu i drugi simptomi kao što su slabost i umor, te gubitak tjelesne mase. Obično simptomi kancera debelog crijeva budu neblagovremeno prepoznati, što dovodi da bolest bude otkrivena u odmakloj fazi, kada je izliječenje malo vjerovatno. Kod postojanja gore pomenutih simptoma najbolje bi bilo da se pacijent što ranije javi izabranom ljekaru, koji će ga uputiti na adekvatnu dijagnostiku“, izjavila je dr Nevenka Lukovac – Janjić, onkolog.

Dr Nikola Milašević, Institut za onkologiju KCCG

 „U Crnoj Gori se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji uključuje žene i muškarce starosti od 50 do 75 godine. Kao dio prevencije raka debelog crijeva, sprovodi se test na okultno krvarenja u stolici, odnosno prisustvo krvi u stolici na dvije godine. Stope obolijevanja rastu sa godinama starosti i najviše su kod muškaraca između 70 i 74 godine, a kod žena iznad 75 godina života. Zabrinjava porast broja oboljelih kod osoba mlađih od 40 godina. Petogodišnje preživljavanje bolesnika sa metastatskim karcinomom debelog crijeva je skromnih 12%, u poređenju sa lokalizovanom bolešću kod koje iznosi oko 90%“, izjavio je dr Nikola Milašević, onkolog.

Obilježavanje ispred Instituta za onkologiju
Institut za onkologiju KCCG, povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma debelog crijeva
Sa obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma debelog crijeva - Slušajte svoj stomak

„Moram da naglasim da će koelge uvijek imati punu podršku ovog menažmenta za sve pozitivne aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje zdravlja naše populacije. U tom smislu podržavamo prvu nacionalnu kampanju u borbi protiv raka debelog crijeva sa ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Moram ovom prilikom posebno da pozdravim Crnogorsko udruženje medikalnih onkologa (CUMO) koje je formirano  radi unapređenja i razvoj onkologije a samim tim i  razvoj zdravstvene zaštite u Crnoj Gori“  kazao je ovom prilokom medicinski direktor KCCG doc. dr Zoran Terzić zahvaljujući se takođe na velikoj podršci i razumijevanju Ministarstva  zdravlja, Fonda za zdravstveno osigruranje kao i Instituta za javno zdrvalje, jer, kao ističe, samo združeno možemo unapređivati zdravstveni sistem a time i sačuvati zdravlje naše populacije.

Doc. dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG

„Ponosni smo jer posljednjih deset godina, sa pauzom u vrijeme kovida, sprovodimo preventivne programe u sklopu ranog otkrivanja raka debelog crijeva“ kazala je načelnica Odjeljenja za gastroenterohepatologiju Interne klinike KCCG-a dr Olivera Sekulić.

Istakla je da su radili u osam godina u kontinuitetu i imali zavidne rezultate. Rezultat toga rada je preko 50 novootkrivenih karcinoma i skoro 200 ljudi koji su u trenutku otklanjanja imali polip koji je imao visoki stepen displazije, rekla je dr Sekulić i dodala da je to upravo populacija stara između 50 i 75 godine koja nema nikakve rizike za digestivni trakt. Upravo ljudi, ističe dr Sekulić, kod kojih je otklonjen polip koji je imao visok stepen displazije, imaju pravi benefit od programa.

Dr Olivera Sekulić, načelnica Odjeljelja za gastroenterohepatologiju Interne klinike Kccg

„Prepoznajući to, samo sa pauzom dok je bila kovid infekcija, mi smo nastavili program od 7. novembra prošle, a od januara ove godine ga aktivno sprovodimo, tako da se svi naši osiguranici, od 50 do 75 godine, javljaju izabranom doktoru, a mi ćemo određenom dinamikom da ih testiramo. Primarno je da prepoznamo ljude koji imaju prosječan rizik, nemaju nikakve tegobe i kod kojih možemo da otkrijemo promjenu u trenutku kada može da se potpuno otkloni i ne nosi maligni potencijal. Otklanjanjem ovih promjena u debelom crijevu naši pacijenti će biti potpuno izliječeni“, rekla je dr Sekulić.

Ona je kazala da se program sprovodi svakodnevno na Odjeljenju gastroenterohepatologije i da će biti sprovođen i u Bijelom Polju i da se nada da će biti pokrenut i u Beranama.

Ljekari sa volonterima ispred Instituta za onkologiju KCCG

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top