Prof. dr Muštak: Nove hirurške metode u Crnoj Gori

Svjetski priznati dječiji urolog prof. dr Imran Muštak (Imran Mushtaq) iz eminentne bolnice Great Ormond Street Hospital u Londonu, tokom posjete Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), sa stručnim timom Odjeljenja za dječiju urologiju Instituta za bolesti djece (IBD), operisao je najsavremenijim metodama troje mališana. U pitanju su operacije kod kompleksnih anomalija uretera (mokraćne cijevi) i urođenih suženja na bubrezima. Operacije su tekle planiranom dinamikom a postoperativni oporavak djece je odličan.

Dr Velibor Majić, dr Imran Muštaku i dr Irena Marić

Prof. dr Muštak je izrazio zadovoljstvo spremnošću naših ljekara da uvode novine u liječenju najmlađih pacijenata. Ovo je njegova treća radna posjeta našoj ustanovi.

“Za ovu posjetu ono što je urađeno jeste drugačiji pristup u nekim uobičajenim ali i onim rijetkim i najtežim operacijama, da bi rezultat bio bolji i uspješniji za dijete“, istakao je prof. Mushtaq i naglasio da poslednjih dvadesetak godina  roditelji imaju bolji pristup informacijama i samim tim očekuju najbolje metode u liječenju njihove djece.

Svakih 20 do 30 godina svugdje u svijetu je prirodno uvođenje novina u medicini. Tako je i u Podgorici”, naglašava prof. Muštak i navodi da se prije 20 godina, kada je on postao načelnik, radila otvorena hirurgija i da je njegova obaveza bila da uvede nove hirurške metode u liječenju djece u čemu je imao punu podršku svojih starijih kolega.

“Ja vidim da je i u IBD-u došao trenutak da se uvedu novine. Vrijeme je da se uloži dodatni napor da bi se nove metode operativnih tehnika usvojile, što je benefit za djecu u ishodu operativnih rezultata. Nije samo u pitanju novi pristup u operativnom liječenju, i nije samo odgovornost na hirurgu, to je takođe i unapređivanje anesteziološke tehnike, pristupa pacijentu, zatim u postoperativnoj njezi medicinskih sestara i investiranje u novu opremu, kako u operacionoj sali, tako i na odjeljenju, od najprostijeg zavojnog materijala do sofisticiranih aparata“, pojašnjava on i posebno naglašava važnost timskog rada, kao što je primjer, kako je istakao, u IBD-u.

„Princip je timski rad svih specijalnosti uključujući i medicinske sestre. Zato nema sujete u ovom poslu, ne smije da je bude. Samo je jedna premisa važna, da radimo ono što je najbolje za djecu. Ako slijedite taj princip da je dijete na prvom mjestu, onda nema grešaka, uspjeh je zagarantovan. To sam primijetio tokom boravka u IBD-u. Primjećujem želju i zainteresovanost da stvari idu na bolje,  da se usvajaju novine. Uvijek je najteže u početku“, zaključuje prof. dr Muštak.

S obzirom na to da se radi o operativnim tehnikama koje se primjenjuju samo u rijetkim svjetskim centrima, operišući po cijelom svijetu, kaže da ono što je primijetio u našoj ustanovi jeste da imamo veoma stručne medicinske sestre i u operacionim salama i na odjeljenjima. Takođe je  posebno istakao dobar interpersonalni odnos između ljekara i medicinskih sestara, što nije uobičajeno u mnogim zemljama u Evropi.

„Tamo je mnogo veća diskrepanca. Divno je vidjeti da zajedno ljekari i medicinske sestre brinu o djeci. To je vrlo bitno i ne smije da se promijeni“, naglasio je prof. dr Muštak i kaže da osjeća da je atmosfera kod malađih ljekara takva da su željni uvođenja novih tehnika.

Direktor IBD-a dr Velibor Majić nije skrivao zadovoljstvo zbog gostovanja uvaženog profesora i uspješno obavljenih operacija.

„Želio bih da izrazim veliko zadovoljstvo zbog gostovanja prof. dr Imrana Muštaka. Naročito bih istakao interesovanje kolega iz regiona za preglede i operativno liječenje njihovih pacijenata kod nas, koji ne mogu dobiti odgovarajuću pomoć u svojoj zemlji. Na kraju sve pohvale timu na odlično obavljenom poslu“, rekao je dr Majić.

Dr Irena Marić, načelnica Odjeljenja dječije urologije IBD-a smatra da je ovo veliki medicinski benefit za naše pacijente , kao i finansijski za naš zdravstveni sistem.

 “Usljed svjetske pandemije imali smo mali prekid u saradnji, ali sada je prilika da nastavimo gdje smo stali i na ovaj način pružimo najbolji tretman našim pacijentima, a ujedno edukujemo dodatno naš tim, kako ljekare tako i srednji medicinski kadar. Ovu praksu potrebno je utemeljiti i ohrabriti, kao jedan od metoda neophodnih za kontinuirano jačanje naših kapaciteta. Stoga, u želji da se dalje edukujemo, već smo ranije sklopili dogovor sa prof. Muštakom o mogućnosti slanja našeg kadra na kraće edukacije u London”, istakla je dr Irena Marić načelnica Odjeljenja dječije urologije.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top