Provjera sluha novorođenčadi najsavremenijim aparatom

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB), tradicionalno i ove godine, opredijelila je značajnu donaciju Institutu za bolesti djece (IBC) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). U pitanju je Automated Auditory Brainstem Response (AABR), ukupne vrijednosti blizu devet hiljada eura.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a je uručio zahvalnicu CKB banci

Automatska BERA je uređaj koji se koristi za skrining sluha. Najveći značaj ima kod visokorizične djece, tj. djece koja borave u Centru za neonatologiju.  Upravo kod ove djece učestalost poremećaja sluha je dvostruko veća nego u opštoj populaciji, 4 do 6 na 1000 živorođene djece (u opštoj populaciji 1-2 na 1000). Procijenjeno je da oko 10-20% ove djece ima takav poremećaj koji se ne može utvrditi drugom metodom skrininga (Otoakustičke emisije). Zbog toga je neophodno sprovoditi dvostepeni skrining, tj pored postojećeg skrining aparata (Otoakustičke emisije) nephodna je i primjena automatskog BERA testa. Ovim testom se prati kakav je odgovor na nivou slušnog nerva (do nivoa moždanog stabla), pri zvučnom stimulusu koji je podešen na 35dB.

Rano otkrivanje oštećenja sluha kod djece omogućava pravovremenu intervenciju, po potrebi kohlearnu implantaciju i u konačnom omogućava da ta djeca čuju, razviju govor i pohađaju redovnu školu. 

Donirani aparat za automatsko BERA testiranje

Vrijednu donaciju danas je direktoru IBD-a dr Veliboru Majiću uručila članica Upravnog odbora banke nadležna za sektor za strategiju i finansije Maja Krstić.

Maja Krstić, članica Upravnog odbora banke nadležna za sektor za strategiju i finansije CKB

„Duže od jedne decenije traje partnerstvo CKB-a i Instituta za bolesti djece tokom kojeg smo omogućili nabavku različitih uređaja i medicinske opreme. Ponosna sam na činjenicu da danas, u ime zaposlenih i klijenata banke, predajemo na korišćenje uređaj za kontrolu sluha novorođenčadi koji je jedan od najsavremenijim na tržištu. Kako sam i istakla, sa Institutom za bolesti djece povezuje nas snažno partnerstvo i želja da učinimo sve što je moguće da dobro zdravlje služi naše najmlađe, tako da ljekarski i medicinski timovi mogu uvijek računati na našu podršku“, poručila je Krstić.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a

Dr Majić je, zahvaljujući se na vrijednoj donaciji, posebno naglasio društveno odgovorno ponašanje CKB-a, čime dokazuju da su banka koja je uvijek spremna da ulaže u prave vrijednosti.

„Kao dječiji hirurg, koji je ujedno i rukovodilac jedine crnogorske dječije bolnice, ponosan sam što drušveni subjekti i institutcije imaju, ne samo sluha, već i senzibiliteta za potrebe najmlađih članova našeg društva. Zdrava djeca su preduslov zdrave nacije, a zdrava nacija je preduslov srećnog i uspješnog društva. Ponosan sam što naši uvaženi prijatelji se uvijek, bez razmišljanja, odazovu  našim apelima i zahtjevima i podrže sve naše ideje i projekte. CKB je više od jedne decenije na spisku prijatelja  IBD-a na čemu smo zahvalni i menadžmentu i zaposlenima, kazao je ovim povodom dr Majić i uručio zahvalnicu KCCG gospođi Krstajić.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top