Prva operacija u CG: Mini invazivna hirurgija i za djecu u KCCG

Nakon što su u posljednjih 10 godina u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu uspješno izvedene samo dvije mini invazivne hirurgije u slučaju defekta dijafragme, treći slučaj bilježi se u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

U IBD-u KCCG je izvedena operacija urođenog defekta dijafragme i to primjenom nove metode u Crnoj Gori – mini invazivne hirurgije.

Operaciju je, sa kolegama iz IBD-a, uradio spec. dječije hirurgije, dr Branislav Jovanović inače načelnik laparoskopije u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu.

 

Dr Branislav Jovanović, spec. dječije hirurgije i dr Velibor Majić direktor IBD
Dr Branislav Jovanović, spec. dječije hirurgije i dr Velibor Majić direktor IBD

Riječ je o operaciji pacijenta kom je, uslijed urođenog nedostatka dijafragme, u taj defekt povremeno ulazilo crijevo i dio trbušne keceljice, sa stalnom opasnošću da dođe do zaglavljivanja crijeva i propadanja.

Mini invazivnom hirurgijom problem je riješen, a pacijent, umjesto velikog reza ima tri manja od po pet milimetara.

Operacija je završena uspješno a postoperativni tok je dobar i brz.

„Imali smo pacijenta starog 13 mjeseci, a kom je otkriven defekt, odnosno nedostatak prednjeg dijela prečage, odnosno dijafragme. U taj defekt povremeno je ulazilo crijevo i dio trbušne keceljice, sa stalnom opasnošću da dođe do zaglavljivanja crijeva i propadanja. Pacijent je imao povremene respiratorne infekcije koje su povezane sa pritiskom tog crijeva i sadržaja na pluća. Poslije priprema, izvršili smo minimalno invazivnu operaciju. Pacijent danas, umjesto velikog reza po sredini stomaka ili poprečno, ima tri mala reza od po pet milimetara i nekoliko manjih ubodnih ranica. Izvršili smo i plastičnu rekonstrukciju tog defekta da ne bi dolazilo do ponovnog uvlačenja tih djelova crijeva i trbušnih organa u grudni koš“, objasnio je dr Jovanović.

Koliko je rijedak zahvat posrijedi pokazuje i to što su, u posljednjih 20 do 30 godina u Tiršovovoj, urađene ukupno takve tri operacije, dodao je on.

Dr Branislav Jovanović, spec. dječije hirurgije

Direktor Instituta za bolesti djece, dr Velibor Majić zahvalio je kolegi na izvedenom zahvatu uz nadu da će saradnja i ubuduće rezultirati uvođenjem novih metoda.

„Želio bih da pomenem da uspjeh ove operacije ne bi bio potpun da nije bilo kolega pedijatara koji su pripremili dijete, kolega anesteziologa, instrumentara, anestetičara koji su svi doprinijeli da ovaj zahvat, koji je vrlo rijedak i na klasičan način zna da bude vrlo zahtjevan, protekne na najbolji način. Nadam se da ćemo nastaviti uspješnu saradnju zbog dobrobiti svih naših pacijenata“, kazao je dr Majić.

Podsjećamo da nakon što se KCCG svrstao među deset ustanova Evrope u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija koja bi u narednih godinu trebalo da postane standardna procedura, prvi put u Crnoj Gori izvedenog hirurškog zahvata “zatvaranje otvora” na nosnoj pregradi primjenom silikonske proteze i prvi put izvedene najsloženije operacije-augmentacije bešike iz oblasti dječije urologije, urađene operacije predstavljaju kontinuitet uvođenja minimalno invazivnih metoda hirurškog liječenja u našoj ustanovi ne samo kod adultnih već i kod naših najmlađih pacijenata.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top