Prvi put od 1974. godine renoviran Centar za plastičnu hirurgiju: Zajednički uspjeh zdravstvenog sistema

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović je sa menadžmentom Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) otvorila renovirani Centar za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju koji je obnovljen prvi put od 1974. godine.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović

“Ogromno mi je zadovoljstvo i čast što sam danas ovdje sa svojim kolegama, sa svima onima koji su maksimalno doprinijeli svakom uspjehu Ministarstva zdravlja i zdravstvenog sistema. Sve što je postignuto u prethodnom periodu postigli ste zapravo vi, a ja sam bila samo koordinator svega onoga što ste vi radili. Koristim ovu priliku kao i uvijek da vam se još jednom zahvalim za sve napore koje ste maksimalno bez ijedne suvišne riječi podnijeli sve ovo vrijeme, osobito kada je u pitanju pandemija u kojoj ste spasili nebrojene živote”, poručila je ministarka zdravlja. 

 

Dr sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG
Dr sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG

U Centru sva oprema nova – od kvake do opreme

 

Medicinski direktor KCCG, plastični hirurg, dr sc.med. Zoran Terzić kazao je da je u Centru od danas apsolutno sve novo: od kvake na vratima do operacionog stola, sa najmodernijom hidromasažnom kadom za tretman ekstenzivnih opekotina koju KCCG ima prvi put do kompletne opreme. 

 

“Recimo, hidromasažna kada koju pominjem, za nas će značiti da životno ugrožene pacijente više nećemo upućivati u inostranstvo već ćemo ih zbrinjavati ovdje, u našoj zemlji”, objasnio je dr Terzić.

 

“Vjerujem da će to umnogome olakšati naš rad i doprinijeti tome da radimo više i brže. Drago mi je što su u rekonstrukciji učestvovali i naši zaposleni iz Tehničke službe čime smo ozbiljno umanjili iznos ukupne investicije koja zbirno iznosi oko 350 hiljada eura. Zahvaljujem Rudniku uglja, Elektroprivredi Crne Gore i CEDIS-u na donacijama”, rekao je dr Terzić.

 

U renoviranom Centru ima šest soba i 17 postelja što, kako je rekao, zadovoljava potrebe naših pacijenata. 

 

On je objasnio da je tokom 2021. godine samo u Centru za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, koji je jedini takve vrste u zemlji, urađeno blizu hiljadu redovnih i hitnih operacija.

 

“Sve to postiže tim od samo tri ljekara, jednog specijalizanta i deset medicinskih sestara na koje sam izuzetno ponosan”, naveo je dr Terzić.

 

“U ovom centru radimo najzahtjevnije operacije od presađivanja kože uslijed opekotina, preko tumora kože i mekih tkiva, defekte, urođene i stečene deformitete, ali i estetske zahvate. Za tri decenije koliko samostalno radimo, opravdali smo sva stručna očekivanja, a tradiciju nastavljamo da gradimo u prostoru i sa opremom koja je u skladu sa najvišim standardima”, dodao je on.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

Slijedi renoviranje Centra za fizikalnu medicinu, kuhinje…

 

Direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, podsjetila je da su u posljednjih 14 mjeseci u Klinički centar Crne Gore, u nabavku opreme i renoviranja, uložena skoro četiri miliona eura. 

 

“Danas otvaramo renovirani Centar za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju koji je 48 godina bio “netaknut”, a uskoro počinjemo renoviranje Centra za fizikalnu medicinu koji, takođe, nažalost, danas izgleda isto kao 1974. godine kada je KCCG i otvoren. Ne manje bitno, privodimo kraju renoviranje Centra za pripremu i distribuciju hrane koji je, takođe, bio među prioritetima s obzirom na to da u posljednjih 48 godina u kuhinji nije promijenjena, maltene, nijedna pločica”, kazala je dr Radulović.

 

Naravno, KCCG, paralelno, sve vrijeme u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, radi i na krupnijim projektima, dodala je direktorica KCCG.

 

“Zatvoren je tender za Kliniku za adultnu i dječiju psihijatriju, a u toku su tenderi za Klinku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Vrijednost sve tri klinike je oko 30 miliona eura. Takođe, pripremamo tehničku dokumentaciju za novu zgradu Hematologije i objekta za PET CT skener kog će Crna Gora dobiti prvi put, s obzirom na to da je Bord guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju 2. decembra 2021. godine odobrio projekat “Building Capacity for the Diagnosis and Treatment of Cancer Patients”. Nakon toga, Bord je jednoglasno usvojio Program tehničke saradnje čime se otvara put ka tome da prvi put dobijemo PET CT skener”, podsjetila je dr Radulović.

 

Otvaranju renoviranog Centra, uz direktore klinika i zaposlene u KCCG, prisustvovali su direktor Montefarma, Goran Marinović, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić i izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top