Prvi put u Crnoj Gori izveden hirurški zahvat “zatvaranje otvora” na nosnoj pregradi primjenom silikonske proteze

Prvi put u Crnoj Gori je izveden hirurški zahvat “zatvaranje otvora” (defekta odnosno perforacije) na nosnoj pregradi (septumu) primjenom silikonske proteze. To je uspjeh Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Radi se o minimalno – invazivnom zahvatu tokom koga se plasira opturator proteza za nos koja u potpunosti zatvara postojeći defekt a što vodi otklanjanju tegoba koje ima pacijent.

Klasične hirurške metode su znatno komplikovanije sa malim procentom uspjeha, posebno kada se radi o velikom defektu. U odnosu na klasične metode, nova intervencija znatno kraće traje, brži je postoperativni oporavak a pacijent osjeća poboljšanje vrlo brzo po završenoj intervenciji. 

Defekt nosne pregrade može nastati iz različitih razloga. Pacijentkinja, kod koje je uspješno urađena intervencija, ima 22 godine a defekt nosne pregrade je nastao u djetinjstvu kao posljedica prisustva stranog tijela u nosu.

U periodu nakon operacije pacijentkinja se redovno kontorliše i navodi da više nema smetnje koje je imala prije navedenog hirurškog zahvata.

 

Klinički centar Crne Gore

Intervenciju je uspješno izveo doc. dr Elvir Zvrko, specijalista ORL, a članovi tima bili su prof. dr Ljubica Pejakov – anesteziolog, instrumentari Tatjana Kasalica i Saša Radusinović, kao i anestetičarka Sanja Kočan.

Dr Slavica Đurović, VD direktor Klinike za ORL KCCG, sa zadovoljstvom je istakla da je ovo početak implementacije nove metode liječenja septalnog defekta nosa.

Nakon što se KCCG svrstao među deset ustanova Evrope u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija koja bi u narednih godinu trebalo da postane standardna procedura, te prvi put izvedene najsloženije operacije-augmentacije bešike iz oblasti dječije urologije, ovo je još jedna u nizu minimalno invazivnih metoda hirurškog liječenja koja se sa uspjehom uvodi u našoj ustanovi.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top