Razumijevanje je prvi korak ka poboljšanju života svih nas, sličnih i različitih, zajedno

U susret Svjetskom danu poremećaja iz spektra autizma, u organizaciji Centra za rani razvoj i Centra za nauku, održan je Treći simpozijum o poremećajima iz spektra autizma, u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

Dr Iva Ivanović, Centar za rani razvoj KCCG

U uvodnom izlaganju dječji psihijatar, dr Iva Ivanović, navela je da je Simpozijum kreiran kao multidisciplinarni stručno-naučni skup s ciljem razmjene naučnih novosti, stručnih i praktičnih iskustava, kao i životnih iskustava porodica sa djecom koja imaju ovaj poremećaj. Ovogodišnja tema simpozijuma je „Slični i različiti, zajedno“,  nastala s idejom da upoznamo autizam sa različtih aspekata, u sličnim i različitim prezentacijima, zajedno, među nama, u društvu koje teži jednakim šansama i podstaknutim mogućnostima. Istaknuto je da je poremećaj iz spektra autizma sve češći neurorazvojni poremećaj, a da je tačna etiologija nepoznata. Naučna istraživanja govore o velikom uticaju genetike na razvoj poremećaja, ali je očigledno da genetika nije jedini uzrok.

Dr Aleksandar Radović, direktor KCCG i dr Dragan Laušević, direktor IJZCG
Prilikom otvaranja simpozijuma
Sa otvaranja simpozijuma
Violinista Mateo Nicaj, muzička škola ,,Vasa Pavić"
Dr Ivan Krgović, direktor Centra za rani razvoj KCCG

Novina ovog simpozijuma je bilo predavanje koje je održao doktor filozofije Janko Nešić i učesnicima prenio filozofske i fenomenološke uvide u autizam. Zatim su uslijedila predavanja dr Ive Ivanović o razlikama između muškog i ženskog autizma, predavanje dr Ivana Krgovića o poremećaju pažnje i hiperaktivnosti kod autizma. Dr Olja Manđarelo, spec. biohemije govorila je o povezanosti oksidativnog stresa kao mogućeg faktora rizika za nastanak autizma, a pedijatrica-epileptološkinja dr Nelica Ivanović Radović o ulozi EEG i MR kao alata dijagnostike. Druga sesija se bavila novinama savremenih terapijskih intervencija. Defektološkinja iz Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Nataša Srećković Milenković prenijela je iskustva dobre kliničke prakse i primjene rane dijagnostike i intervencije u njihovoj ustanovi. Defektološkinja Ivana Popović govorila je o primjeni vještačke inteligencije u radu sa djecom sa autizmom, a psihološkinja Milena Bulajić o porodično orjentisanoj ranoj intervenciji kao novom modelu rane intervencije koja započinje u Crnoj Gori, čiju je praktičnu primjenu i izazove predstavio tim iz Bijelog Polja na čelu sa Danijelom Femić. O izazovima djeteta u inkluzivnom obrazovanju govorila je Anita Marić, logoped i savjetnica u Zavodu za školstvo. 

Velika posjećenost na simpozijumu
Sa trećeg simpozijum o poremećajima iz spektra autizma u IJZCG
Treći simpozijum o poremećajima iz spektra autizma

U završnoj panel diskusiji “Spektar autizma u spektru našem društva” razgovarano je o društvenim izazovima djece, osoba i porodica sa poremećajem iz spektra autizma, kao i o idejama o mogućem rješavanju izazova.

Zaključeno je da ovakvi susreti pružaju priliku da ljudi iz različitih profesija, životnih prilika sa autizmom, razmijene saznanja, iskutva, ideje i doprinosu boljeg razumijevanja ovog kompleksnog fenomena. A razumijevanje je prvi korak ka poboljšanju života svih nas, sličnih i različitih, zajedno.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top