REAGOVANJE KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE NA IZJAVU DR MILENE POPOVIĆ SAMARDŽIĆ

Povodom izjave predsjednice Sindikata doktora medicine dr Milene Popović Samardžić objavljene u današnjoj dnevnoj novini Dan, obavještavamo crnogorsku javnost sledeće:
Glavna zgrada Klničkog centra Crne Gore predata je na upotrebu daleke 1974. godine. Sagrađena je, po tada najsavremenijim standardima, i zadovoljavala je potrebe tadašnje Podgorice i Crne Gore. Zgradu je predao na upotrebu predsjednik Skupštine SR Crne Gore Budimir Šoškić, tako da u ovom momentu ne raspolažemo sa informacijom o upotrebnoj dozvoli. Vjerujemo da je izgradnja i puštanje u rad ustanove bila u skladu sa tadašnjim zakonima Jugoslavije i SR Crne Gore.
Podsjećamo crnogorsku javnost da je Vlada Crne Gore u minuloj godini, pored opredijeljenih budžetskih sredstava, iz kapitalnih investicija obezbijedila dodatnih 7 miliona eura Kliničkom centru Crne Gore za zanavljanje i nabavku najsavremenijih medicinskih aparata od kojih su neki već instalirani. Upravo zahvaljujući tim sredstvima u našoj ustanovi je instaliran aparat za angiodijagnostiku najnovije generacije sa najnaprednijim tehičkim i kliničkim performansama i izuzetno niskom dozom zračenja za pacijente i medicinsko osoblje, što je od velikog značaja za očuvanje zdravlja naše populacije.
Menadžment KCCG je ponosan što je zavrijedio pažnju brojnih filantropa koji su, u skladu sa svojim mogućnostima, u minuloj godini imali razumijevanja za potrebe naše ustanove i samim tim naših građana, te podržali projekte KCCG. Ovi primjeri zaslužuju poštovanje a ne kritiku. Imajući u vidu da u svim državama svijeta zdravstvena djelatnost zahtijeva velika finansijska sredstva, odžavanje bolnica se jednim dijelom, i u mnogo bogatijim državama, finansira i iz donacija. Umjesto pohvala i zahvalnosti, zlonamjerni u našoj državi upućuju kritike.

Tako je u Institutu za bolesti djece (IBD) obezbijeđena najsavremenija medicinska oprema kao što je aparat za magnetnu rezonancu od 1,5T, skener, ultrazvučni aparat za kardiološke pacijente, ultrazvučni aparat za radiološku dijagnostiku, kompletna oprema za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto u operacionom bloku, kao i hirurški instrumenti. U IBD-u je takođe, zanovljen i mobilijar kao i kreveti za bebe i odraslu djecu.

Poznato je javnosti da su, od izgradnje glavne zgrade do danas, pored izgradnje i opremanja nove Klinike za onkologiju i radioterapiju, tokom 2017. godine bila najveća ulaganja u našoj ustanovi za nabavku nove opreme i za nfrastrukturu. Renovirali smo i opremili savremenim medicinskim aparatima Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece, Kliniku za neurologiju, Kliniku za ORL i MFH, Centar za patologiju trudnoće, Centar za kardiohirurgiju, Centar za vaskularnu hirurgiju, Intenzivnu jedinicu Interne klinike, Centar za kardiologiju sa Koronarnom jedinicom i Kliniku za očne bolesti sa dvije nove operacione sale i potrebnom medicinskom opremom, a u toku je rekonstrukcija Klinike za ortopediju i traumatologiju. Takođe je nabavljena nova oprema za potrebe Centra za neonatologiju.

Najveći broj klinika reonoviran je po prvi put od useljenja u glavnu zgradu KCCG. Takođe su po prvi put renovirana i ugrađena četiri nova lifa u glavnoj i jedan u zgradi IBD-a.

Ovo je samo dio aktivnosti koje je menadžment ustanove uspješno realizovao u protekloj godini. Spisak nabavljenih medicinskih aparata i klinika koje su u novom ruhu je dugačak a ovom dinamikom KCCG nastavlja i u tekućoj godini. Uvjereni smo da navedeni podaci dovoljno demantuju zlonamjerne i maliciozne izjave dr Popović Samardžić. Nije menadžment renovirao dva toaleta, već obezbijedio medicinske aparate najnovije generacije i savremene uslove na klinikama i IBD-u.

Tendenciozne su, takođe, tvrdnje dr Popović Samardžić i kada govori o dodjeli specijalizacija. Naime, trenutno se 186 ljekara nalazi na specijalizaciji za potrebe KCCG od kojih će njih četrdeset četvoro završiti specijalisitički staž tokom 2018. godine.

KCCG je 2015. godine raspisao konkurs za dodjelu specijalizacija na koji se javilo 67 kandidata a dodijeljeno je 11 specijalizacija, od kojih su 6 dobile žene. U 2016. godini, od 156 kandidata, specijalizaciju je dobilo njih 83-oje od kojih 58 žena. U 2017. godini na konkurs se prijavilo šest kandidata, a primljena su dva i obje su bile žene.

U 2017. godini za potrebe naše ustanove raspisana su dva konkursa za prijem kliničkih ljekara. Na prvi konkurs prijavilo se 13 kandidata od kojih je primljeno njih 8-ro (četiri žene), dok je na drugi konkurs od prijavljenih pet kandidata izabrana jedna doktorka.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top